Hokej proti tenistom, východ slnka na Solisku

Veľké objemy na bežkách, skialpy a odborné prednášky – reprezentácia vodných slalomárov zarezáva od pondelka na kondičnom sústredení na Štrbskom plese a o dobrú náladu nie je núdza.

„Je veľmi príjemné zísť sa takto všetci pokope a spoločne si zamakať, inak ako na vode,“ priznal na úvod Lukáš Giertl, športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky.

Dohromady 25-členný tím športovcov a trénerov má v nohách náročné kilometre na skialpoch či bežkárskych tratiach. „V tunajších skvelých podmienkach by bolo veľká škoda, keby sme sa my tréneri ,vyzúvali‘ z trénigových jednotiek. Všetci sme bývalí športovci, takže jednu fázu zvládame. Nietorí s menšou, iní s väčšou svalovicou, no zahanbiť sa nedáme. Ale úprimne, druhú či prípadnú tretiu nechávame s radosťou mladším generáciám,“ usmial sa 31-ročný kouč.

Techniku bežeckého lyžovania pomáha vodákom vylepšovať bývalá biatlonistka a členka VŠC Dukla Banská Bystrica Martina Halinárová – Jašicová. „Jej skúsenosti sú neoceniteľný prínos najmä pre mladých športovcov, bežeckú techniku od olympioničky nenájdete pohodenú na ulici. Spojenie vedomostí z iného športu je vždy extra bonus, ktorý vás posúva o krok vpred voči konkurencii.“

Ako vyzerá trávenie voľného času športovcov telom aj duchom? „Pochopiteľne sme pozorne sledovali vystúpenia Nasti Kuzminovej. Jej forma je skvelá a všetci jej držíme palce, aby jej vydržala do februárových zimných olympijských hier v Pjongčangu.“

Okrem drukovania sa zúčastnení vzdelávajú aj teoreticky, nechýbali prednášky o vytrvalostnom tréningu, antidopingu či o správnom nastavení tela pri silovom tréningu.

V našich veľhorách sa vodáci stretli s kolegami od hladkej vody, zápasníkmi, ale aj vodnými slalomármi z Opavy.

Na malý športový Babylon sa v piatok premenil i zimný štadión v Liptovskom Mikuláši. Na priateľské stretnutie v ľadovom hokeji nastúpili proti sebe vodní slalomári a tenisti v tíme napríklad aj s Miloslavom Mečířom. „Prehrali sme 2:6, treba športovo uznať silu súpera, klobúk dolu. Hoci išlo o duel, v ktorom víťazstvo nebola priorita, hrali sme všetci naplno. Vďaka patrí Michalovi Martikánovi, ktorý má znovuzrodenie dočasne pozastavenej tradície na svedomí spolu so Stanom Gejdošom.“

Zasnežené sústredenie zavŕšia vodní slalomári v nedeľu spoločným ranným výstupom na Solisko. „Ideme si pozrieť východ slnka – bude to romantická bodka na záver,“ dodal Lukáš Giertl.

(luc)

16 Dec 2017Správy