Škantárovci strieborní, sedem stotín od zlata

MAJSTROVSTVÁ SVETA VO VODNOM SLALOME A ZJAZDE NA DIVOKEJ VODE * 23. SEPTEMBER – 1. OKTÓBER 2017 * PAU (FRANCÚZSKO)

Iba sedem stotín sekundy delilo bratancov Ladislava a Petra Škantárovcov od zlatých medailí na majstrovstvách sveta vodných slalomárov vo francúzskom Pau. Rýchlejší boli len domáci Gauthier Klauss a Matthieu Péché. Tomáš Kučera a Ján Bátik obsadili ôsme a súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci desiate miesto.

Olympijskí šampióni z Ria de Janeiro Škantárovci nevyužili šancu rozšíriť svoju medailovú zbierku o prvý individuálny titul majstrov sveta (zlato majú len zo súťaže družstiev), pripísali si piatu individuálnu medailu z MS, z toho druhú striebornú, dovedna s tímovými súťažami ich majú desať. V Pau predviedli čistú jazdu, ale pomalšia stredná časť ich napriek mocnému finišu napokon tesne odsunula na druhú priečku.

„V tejto chvíli prevláda radosť. Do záverečného finišu sme dali všetky sily a priznávam, že som si myslel, že nám to bude stačiť na zlato. Som rád, že sme sa vedeli skoncentrovať do finále. Žiaľ, znovu chýbal kúsok. Spomenuli sme si tak na rok 2009, keď sme si v La Seu d’Urgell vybojovali prvú individuálnu medailu na MS – striebro a so zlatými ,Hochšíkmi’ sme vtedy prehrali o štrnásť stotín. Teraz to bolo o sedem, takže sa hádam dočkáme, keď stotiny budú hrať v náš prospech,“ povedal pre RTVS Ladislav Škantár.

Na snímke slovenskí reprezentanti v kategórii C2 Ladislav (vľavo) a Peter ŠŠkantárovci hovoria s novinármi pred odchodom na majstrovstvá Európy vo vodnom slalome v slovinskom Tacene 26. mája 2017 v Bratislave. FOTO TASR – Michal Svítok

Olympijskí víťazi z Ria najviac stratili v strednej časti trate. „Chybičky sa zbierali od začiatku. Už pri výjazde z dvojky som pádlom zavadil o dno, bola tam taká menšia kolízia, čo nás trochu rozhodilo a ďalšie chybičky prišli v jedenástej a najmä v dvanástej bránke. Naša strata síce narástla, ale na záver sme sa veľmi sústredili, vedeli sme, že je to rozhodujúca časť trate. Vyšiel nám výborne, ale žiaľ, sedem stotín sme už nezmazali. Nič sa však nedeje, my sme spokojní aj so striebrom. Vždy to môže byť lepšie, ale vždy výtva do ďalších rokov,“ poznamenal Peter Škantár.

Obaja v cieli s napätím sledovali výkony súperov. “Veľmi sme držali palce našim chalanom, ale ukázalo sa, že voda je zradná. Boli to nervy, chceli sme medailu, skončilo sa to pre nás úspešne, takže paráda,” uzavrel Peter.

FOTO DUŠAN KOUTNÝ

Tomáš Kučera a Ján Bátik mali po druhom mieste v semifinále medailové ambície, ale tri “ťuky” na bránkach 2, 14 a 15 ich odsunuli na konečnú ôsmu priečku. Aj napriek tomu mala však minimálne polovička lode obrovský dôvod na radosť. Bátikovi včera manželka Simona porodila dcérku Sofiu s mierami 47cm a 2870g.

“Ja som spokojný, preteky sme si užili, diváci vytvorili skvelú atmosféru, čo deblovky zúročili a rozdiely medzi jednotlivými loďami boli naozaj minimálne. A teraz sa teším domov za dcérkou a manželkou,” povedal Ján Bátik, Tomáš Kučera dodal: “Vo finále mohol vyhrať hocikto, nám jazda nevyšla na sto percent, radosť máme zo Škantárovcov.”

FOTO PAVOL UHRIN

Trojnásobní olympijskí víťazi, súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci, po solídnom výsledku v semifinále (5. miesto), nezvládli hneď začiatok finálových pretekov. Po dvoch 50-sekundových penalizáciách na bránkach číslo 2 a 3 už nemali nárok na dobrý výsledok a v pokojnom tempe bez potrebnej motivácie so 106 trestnými sekundami skončili na poslednom 10. mieste.

Do finále singlkanoistiek sa neprebojovala Monika Škáchová, ktorá v semifinále obsadila so šiestimi trestnými sekundami 19. miesto.

FOTO DUŠAN KOUTNÝ

Bez finále zostalo aj trio slovenských kajakárov. Všetci traja si pripísali po dvoch trestných sekundách a nevtesnali sa medzi elitnú desiatku. Jakuba Grigara napokon klasifikovali na 16. mieste, Andreja Máleka na 24. pozícii a Martina Halčina na 25. priečke.

FOTO PAVOL UHRIN

VÝSLEDKY Z PAU – PIATOK SLALOM

C2 MUŽI: 1. Klauss – Peche (Fr.) 105,30/2, 2. L. a P. Škantárovci (SR) 105,37/0, 3. Behling – Becker (Nem.) 106,15/0, … 8. Kučera – Bátik 118,15/6, 10. Pavol a Peter Hochschornerovci (všetci SR) 217,56/106.

C1 ŽENY: 1. Franklinová (V. Brit.) 109,09/0, 2. Fišerová (ČR) 113,21/0, 3. Satilová (Braz.) 114,29/2, nepostúpila do finále 19. Škáchová (SR) 131,85/6.

K1 MUŽI: 1. Tunka 91,84/0, 2. Přindiš (obaja ČR) 91,86/0, 3. Kauzer (Slovin.) 92,13/2, nepostúpili do finále 16. Grigar 96,29/2, 24. Málek 97,47/2, 25. Halčin (všetci SR) 98,44/2.  

SITA + luc

29 Sep 2017Správy