Cesta do Tokia sa začína v Čunove

MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIOROV A PRETEKÁROV DO 23 ROKOV * 17. – 23. 7. 2017 * BRATISLAVA – ČUNOVO

„Chceme nadviazať na mimoriadne úspešné vodnoslalomárske podujatia usporiadané na Dunaji. Za všetky nech nám slúžia za príklad majstrovstvá sveta 2011, ktoré boli súčasne kvalifikáciou pre OH Londýn 2012 a ktoré vyhodnotila Medzinárodná kanoistická federácia za historicky najlepšie podujatie v kanoistike na divokej vode,“ zhodujú sa organizátori majstrovstiev sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov vo vodnom slalome, ktoré sa uskutočnia v bratislavskom Čunove už o 20 dní. Areál Divoká voda pohostí v termíne od 17. do 23. júla 2017 vyše päťsto pretekárov zo 40 krajín sveta.

FOTO Michal Svítok

Olympijské hry Rio de Janeiro 2016 ukázali, že vodný slalom stále je, bol a bude vlajková loď slovenského športu. Nastupujúca generácia má obrovský potenciál nadviazať na skvelé výsledky nestarnúcich, stále aktívnych legiend v podobe Michala Martikána, bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov či Eleny Kaliskej. Len dvadsaťročný strieborný medailista z olympijských hier mládeže v Nankingu 2014 Jakub Grigar siahal vlani v Brazílii na triumf v prestížnej “dospeláckej” kategórii kajakárov a výsledná piata priečka je obrovský prísľub do budúcnosti.

Na snímke slovenský vodný slalomár Jakub Grigar v cieli semifinálovej jazdy K1 mužov poèas XXXI. letných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro 10. augusta 2016. FOTO TASR – Michal Svítok

“Na jednej strane cítim radosť z olympijského finále a piateho miesta, no je to aj trochu sklamanie, pretože človek chce niečo zajazdiť a dosiahnuť na medailu. Keď vidí, že mu to nevyšlo pre dve maličké chyby v posledných bránkach, tak to mrzí. Život ide ďalej a prídu aj ďalšie preteky. Aspoň mám motiváciu dostať sa na nasledujúce olympijské hry,“ vyznal sa Grigar v brazílskom Riu.

Súčasťou reprezentačného tímu je trio našich vodáckych nádejí v kategórii C1 ženy, ktorá bude mať na OH Tokio 2020 premiéru. Kanoistky – Simona Maceková (18), Simona Glejteková (18) a Monika Škáchová (17) majú vo svojich métach jasno: “Každá z nás robí všetko, aby mohla Slovensko reprezentovať na olympijských hrách v Tokiu 2020,” tvrdia svorne.

Práve domáce majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v bratislavskom Čunove dávajú našim vodáckym vychádzajúcim hviezdam výhodu domáceho prostredia, ktorú sa budú snažiť pretaviť do medailových výsledkov a rozšíriť tak svoju početnú zbierku cenných kovov. V roku 2013, keď sa mládežnícky šampionát konal v Liptovskom Mikuláši, si Slováci vypádlovali až deväť cenných kovov, z toho päť zlatých. Predtým sa vrcholné podujatie konalo na Slovensku len raz, v roku 2000.

FOTO Michal Svítok

„Boli by sme veľmi radi, keby sa nám podarilo symbiózou maximálneho športového výkonu a špičkového zázemia pre účastníkov aj návštevníkov vyvolať zimomriavky na koži slovenského športového fanúšika,“ dávajú si za cieľ organizátori. Ich motto „Cesta do Tokia sa začína v Čunove“ naznačuje, že to s prípravou budúcich olympijských víťazov myslia vážne.

WEB PODUJATIA

WEB PODUJATIA – ICF

FACEBOOK

@canoeslovakia @CanoeSlalomBratislava

#slalomCunovo #ICFslalom #PlanetCanoe #RoadToTokyoStartsInCunovo

26 Jun 2017Správy