Prvé reprezentačné miestenky rozdané

3. A 4. NOMINAČNÉ PRETEKY DO REPREZENTÁCIE * 13. – 14. máj 2017 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Sobotňajšie 3. kolo nominačných pretekov vodných slalomárov čiastočne rozlúštilo reprezentačnú tajničku. V Liptovskom Mikuláši si v rámci 69. Medzinárodného tatranského slalomu zabezpečilo reprezentačnú trojku v kategórii C1M duo Michal Martikán a Alexander Slafkovský, ktoré sa pridalo k prednominovanému striebornému medailistovi z Ria Matejovi Beňušovi. Istotu miesta vo výbere pre medzinárodné podujatia si zaistila aj kajakárka Jana Dukátová a kajakári Jakub Grigar a Martin Halčin. Rovnako je dobojované medzi deblistami, k prednominovaným bratrancom Ladislavovi a Petrovi Škantárovcom sa pridali dvojičky Pavol a Peter Hochschornerovci a Tomáš Kučera s Jánom Bátikom.

“Medzi šiestou a siedmou bránkou som stratil dosť veľa síl, pri ťuku na dvadsaťdvojke stačilo mať špicu o tri ,centi’ vyššie špicu a bolo by všetko ok,” zhodnotil svoju jazdu Michal Martikán. Päťnásobný olympijský medailista skončil tretí a v súčte s dvomi prvými miestami z čunovskej časti nominácie si zaistil reprezentačnú trojku. “Prvý krok mám síce za sebou, ale aj v nedeľu sú dôležité preteky, najvýznamnejšie domáce. Na tatranskom slalome som sa sa vždy  snažil ísť čo najlepšie, verím, že sa mi to zajtra podarí, aby som bol spokojný. Potom ma ešte chvíľu čaká tvrdý tréning a následne európsky šampionát v Tacene,” dodal Martikán.

K dvom druhým priečkam z Čunova si prvenstvo na trati Orava, a zároveň nominačnú istotu, pripísal Alexander Slafkovský. “Mal som veľký rešpekt z nominačných pretekov. Miestami som sám so sebou bojoval, že to bude ťažké, potom som sa presviedčal, že som dostatočne rýchly a mladí sú ešte mladí. Dnešná trať bola záskusok, prvá jazda zadarmo, v druhej stačili dve malé chyby a narobil som sa ako baník,” priznal úradujúci majster Európy s úsmevom, s ktorým zhodnotil aj svoj zdravotný stav, ktorý nebol minulý týždeň idelálny: “Už je to super, druhý deň beriem antibiotiká.”

FOTO PAVOL UHRIN

Medzi kajakárkami v sobotu zvíťazila Jana Dukátová a rovnako si už predčasne zabezpečila miesto v reprezentácii. “Určite spokojnosť, že to mám už dnes vybavené. Nebolo to jednoduché, zimu som trochu viac vypustila a neskôr som začala s prípravou. Zajtra to bude dobrý tréning pred Európou. Cítim že mi chýbajú hodiny na vode. Stále je to sem-tam lotéria, na štarte neviem, ako to dopadne najmä v zložitejších kombináciách,” skonštatovala štvrtá z minuloročnej brazílskej olympiády. Verila však, že telo si spomenie na obrovské množstvo hodín, ktoré odpádlovala na Liptove v príprave na lanské domáce majstrovstvá Európy. “Bolo to tam, ale najmä v skoku, akoby som to všetko zabudla. Minulý rok som ho prešla x-krát. Napokon dnes nebol rozhodujúci,” dodala Dukátová.

Na snímke slovenská vodná slalomárka Jana Dukátová v kvalifikačnej jazde v kategórii K1 žženy počas XXXI. letných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro v pondelok 8. augusta 2016. FOTO TASR – Michal Svítok

Mužský kajak má jasno v dvoch z prvých troch reprezentačných miest. Istotu si po sobote zabezpečili Martin Halčin aj Jakub Grigar. “Cieľ je splnený, v zásade je jedno, s akými umiestneniami. Trochu ma mrzí jazda, že som postrácal najmä v polovici trate. Bola asi o 20 sekúnd dlhšia ako bežne, čo je veľmi veľa. Teším sa na nedeľu, hádam to bude odsýpať,” povedal Martin Halčin.

FOTO PAVOL UHRIN

Jeho istý reprezentačný kolega Jakub Grigar pridal: “V druhej jazde som celý čas šetril sily, aby som nespravil dole takú chybu, ako v prvej. Nakoniec som ju zišiel celkom fajn, čo bol hlavný cieľ. Teším sa, že zajtra môžem ísť s pocitom, že miestenka je istá a môžem si to užiť. V sezóne by som chcel vylepšiť minuloročnú bilanciu. Ak sa mi zakaždým podarilo dostať do finále a skončiť okolo piatej priečky, možno bude stačiť trochu šťastíčka a pôjde to aj vyššie. Makali sme na to dosť.”

FOTO DUŠAN KOUTNÝ

Medzi deblistami si čierneho Petra vytiahli Matúš Gewissler s Jurajom Skákalom, istých reprezentantov Ladislava a Petra Škanárovcov doplnili štvornásobní olympionici Pavol a Peter Hochschornerovci a úradujúci majstri Európy Tomáš Kučera s Jánom Bátikom.

VÝSLEDKY Z MIKULÁŠA

SOBOTA – 3. NOMINAČNÉ PRETEKY
C1 muži: 1. Slafkovský 113,58/2, 2. Mirgorodský 115,06/0, 3. Martikán 115,86/2
K1 ženy: 1. Dukátová 123,12/2, 2. Kaliská 128,69/0, 3. Nevařilová 131,49/2
K1 muži: 1. Grigar 107,80/2, 2. Málek 108,17/0, 3. Halčin 108,67/0
C2: 1. L. a P. Škantárovci 121,01/2 – mimo konkurencie, 2. Kučera – Bátik 124,97/2, 3. Pavol a Peter Hochschornerovci 234,58/104, 4. Gewissler – Skákala 426,98/310
C1 ženy: 1. Škáchová 149,28/4, 2. Maceková 150,37/4, 3. Glejteková 151,58/4.

BODOVANIE NOMINÁCIE

(luc)

13 May 2017Správy