Beňuš pred novou sezónou: Rád by som z každej súťaže priniesol medailu

Po viac ako dvoch mesiacoch sa slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš vrátil zo sústredenia na južnej pologuli. Strieborný medailista v C1 na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro sa pripravoval na Novom Zélande a v Austrálii. Január strávil v Aucklande tréningmi a súťažou v novom vodnom kanáli, potom zamieril do austrálskeho Penrithu neďaleko Sydney. „Väčšinu času som bol na vode. V tomto ročnom období je v Austrálii veľmi dobré počasie a môžeme byť dlho v kanáli. Okrem toho som veľa behal a mnoho času som trávil v posilňovni, čo je pre mňa tiež dôležité,“ povedal 29-ročný Bratislavčan po návrate domov. Tréningový kemp v Austrálii bol pre Mateja Beňuša prvým sústredením pod vedením nového trénera Pavla Ostrovského. Na sezónu sa pripravoval spolu s bratrancami Ladislavom a Petrom Škantárovcami či Andrejom Málekom.

FOTO JAN LUXÍK

Krátky januárový pobyt na Novom Zélande zavŕšil Beňuš štartom na majstrovstvách Oceánie. Skončil na nich druhý, vo finále ho prekonal iba Brit Ryan Westley. „Oproti semifinále, ktoré som vyhral, som sa vo finále zlepšil o päť sekúnd, ale na jednom valci som stratil nejaký čas a to ma stálo víťazstvo. Po desiatich dňoch na vode to však bol dobrý začiatok súťažnej sezóny,“ zhodnotil. O tri týždne neskôr si druhú priečku zopakoval aj na  Australian Open v Penrithe, pred neho sa dostal zase iný Brit David Florence. „Vo finále som nedokázal zopakovať kvalitný semifinálový čas. Ale dosiahol som super výsledok pri pohľade na to, aká konkurencia sa tam zišla,“ pokračoval Beňuš.

FOTO MARTIN KOVACIC

Spolu s ním cestovala na druhý koniec planéty aj rodina – manželka a obaja synovia. „Boli so mnou po celý čas, preto som voľný čas trávil s nimi.  S deťmi sme boli veľa vonku, čo je úplne skvelé. Na Novom Zélande sme sa boli pozrieť aj na miestach, kde nakrúcali známu filmovú trilógiu Pán prsteňov. Neviem, či to bol väčší zážitok pre trojročného Simonka alebo pre mňa,“ prezradil s úsmevom.

Na Slovensku Matej Beňuš nepobudne dlho, v poolympijskej sezóne nebude zaháľať. „Oddych si nedávam, pretože ma vodný slalom stále veľmi baví,“ tvrdí. Už v júni ho čakajú v slovinskom Tacene majstrovstvá Európy, preto v dejisku šampionátu bude intenzívne trénovať. „Už v apríli idem do Tacenu na jedny menšie preteky a pred samotnými majstrovstvami Európy sme tam naplánovali viacero sústredení. Miestna voda je trochu nevyspytateľná, tak chcem byť pripravený na všetko,“ povedal. V aktuálnej sezóne plánuje štart na všetkých kolách Svetového pohára, koncom septembra nebude chýbať na majstrovstvách sveta vo francúzskom Pau. „Rád by som si z každej súťaže priniesol medailu. Pre nás, športovcov, je veľmi dôležité pracovať na načasovaní formy. Verím, že sa mi to tento rok podarí tak dobre ako vlani,“ doplnil.

FOTO PAVOL UHRIN

Pred novou sezónou má Matej Beňuš aj jednu novinku. Stal sa totiž tvárou známej pramenitej vody, jeho podobizeň sa objaví na etiketách limitovanej edície. “Matej je po tenistke Dominike Cibulkovej len druhým športovcom, ktorý má limitovanú edíciu vody Lucka s vlastnou etiketou. Voľbu typov vody sme nechali v podstate na neho. On sám preferuje neperlivú vodu, ku ktorej sme pridali ešte jemne perlivú. Som rád, že sme pre jeho fanúšikov pripravili takýto netradičný darček v podobe limitovanej edície,“ cituje generálneho riaditeľa spoločnosti Vodax Ľuboša Reka tlačová správa spoločnosti SPR Media.

SITA

23 Mar 2017Správy