Škantárovci zlatí, Beňuš strieborný, Mirgorodský s Kučerom a Bátikom bronzoví

AUSTRALIAN OPEN * 17. – 19. 2. 2017 * PENRITH (AUSTRÁLIA)

Slovenskí úradujúci olympijskí víťazi vo vodnom slalome v kategórii C2 Ladislav a Peter Škantárovci vstúpili do novej sezóny sobotňajším finálovým triumfom v Sydney v rámci Australian Open. Bratranci absolvovali čistú jazdu a v cieli mali o tri desatiny lepší čas ako Francúzi Nicolas Scianimanico s Hugom Cailholom, ktorí si však pripísali dve trestné sekundy za ťuk na 15. bránke.

“Do pretekov sme vstupovali z plného tréningu a bolo cítiť, že sme ešte neboli úplne rozjazdení. Rátal som, že to bude náročné ísť celú trať v kuse, keďže ani na tréningoch sme ešte nešli celé trate. Napriek tomu sa nam išlo veľmi dobre. Išli sme tri čisté jazdy, nejaké chybičky tam boli, ale sme spokojní. Finálovú jazdu sme neprešli s ľahkosťou, ale zabojovali sme. Máme radi tento kanál a teraz náš čaká ešte približne mesiac tvrdého tréningu, na čo sa veľmi tešíme,” povedal Ladislav “Aťo” Škantár.

FOTO MARTIN KOVACIC

Na treťom mieste skončila ďalšia slovenská dvojica Tomáš Kučera, Ján Bátik, rovnako ako Škantárovci predviedli čistú jazdu.

“Nakoľko sme prileteli len v pondelok, mali sme na vode len päť tréningov po takmer štyroch mesiacoh bez sedenia v lodi. Jazdy boli dobré, pomerne čisté, no chýbala tomu rýchlosť a technické zakončenie. Tieto preteky hodnotím ako super tréning,” skonštatoval Tomáš Kučera.

Finále singlkajakárov ovládol Čech Jiří Prskavec časom 88,17. Druhú priečku obsadil Američan Michal Smolen, tretí bol Brit Joseph Clarke. Slovenskí zástupcovia Jakub Grigar a Andrej Málek obsadili 7., resp. 10. pozíciu v kategórii seniorov, medzi “dvadsaťtrojkármi” skončili na druhej a tretej priečke.

“Na prvé preteky to podľa mňa nebolo zlé. Jazdiť sme začali len týždeň pred pretekmi a s tým, ako som jazdil v kvalifikácii, som na finále ani nemyslel. Semifinálová jazda mi našťastie vyšla a finálovú som ešte zlepšil, ale pridal som k nej dve trestné sekundy. Mohlo to byť lepšie ale forma dúfam dojde na dôležitejšie preteky,” usmial sa piaty z OH Rio de Janeiro Jakub Grigar.

FOTO MARTIN KOVACIC

Boje o medaily v C1 žien patrili domácim aktérkam, z víťazstva sa tešila Jessica Foxová pred Noemie Foxovou, bronz patrí Češke Tereze Fišerovej.

V kategórii C1 skončil strieborný medailista v tejto disciplíne z OH 2016 Matej Beňuš na druhom mieste, keď nestačil len na britského zástupcu Davida Florencea. Obaja predviedli čistú jazdu, slovenský reprezentant za víťazom zaostal o 95 stotín sekundy. Na tretej priečke klasifikovali ďalšieho Slováka Marka Mirgorodského (víťaza kategórie U23), ktorý bez trestných sekúnd mal na prvého manko 2,03 s. Tretí Slovák vo finále Michal Martikán obsadil šiestu priečku (+5,80).

“S jazdami som veľmi spokojný, nemal som ani jednu dvojsekundovú penalizáciu. Po prvom mieste v kvalifikácii a prvom mieste v semifinále, keď som vyhral o dve sekundy, mi žiaľ finále nevyšlo podľa predstáv, pokazil som pár maličkostí a nedokázal som zopakovať rýchly semifinálový čas. Nakoniec sa mi ušlo druhé miesto, čo je však tiež super výsledok na začiatok sezóny a v takej konkurencii, aká tu bola,” uviedol Beňuš.

FOTO MARTIN KOVACIC

Vo finále K1 žien bez slovenskej účasti zvíťazila domáca Jessica Foxová časom 96,56. Na druhej pozícii figuruje Češka Kateřina Kudějová, tretia bola Novozélanďanka Luuka Jonesová.

FOTOGALÉRIA BY MARTIN KOVACIC

VÝSLEDKY AUSTRALIAN OPEN – SOBOTA A NEDEĽA

MUŽI 
K1 – finále: 1. Jiří Prskavec (ČR) 88,17 (0), 2. Michal Smolen (USA) 90,97 (0), 3. Joseph Clarke (V. Brit.) 92,01 (0),… 7. Jakub Grigar 94,47 (2),… 10. Andrej Málek (obaja SR) 100,12 (2)

C2 – finále: 1. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 104,27 (0), 2. Nicolas Scianimanico, Hugo Cailhol (Fr.) 104,57 (2), 3. Tomáš Kučera, Ján Bátik (SR) 106,92 (0) 

C1 – finále: 1. David Florence (V. Brit.) 95,78 (0), 2. Matej Beňuš 96,73 (0), 3. Marko Mirgorodský 97,81 (0),… 6. Michal Martikán (všetci SR) 101,58 (0)

ŽENY
C1 – finále: 1. Jessica Foxová 104,17 (0), 2. Noemie Foxová (obe Aus.) 113,80 (0), 3. Tereza Fišerová (ČR) 115,41 (0)

K1 – finále: 1. Jessica Foxová (Aus.) 96,56 (2), 2. Kateřina Kudějová (ČR) 102,56 (0), 3. Luuka Jonesová (N. Zél.) 103,14 (2)

SITA + SDV SK

19 Feb 2017Správy