Najprv potešil Federer, potom ocenenie

Pre vodnoslalomárskych bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov bol rok 2016 ako z rozprávky. Najprv si prvý raz v ich na úspechy bohatej kariére vybojovali účasť na olympijských hrách, a potom si na nich vybojovali v kategórii C2 zlaté medaily. Nečudo, že nasledovalo množstvo účastí na spoločenských akciách, ktoré vyvrcholili v nedeľu večer na slávnostnom odovzdávaní ocenení Krištáľové krídlo za rok 2016. A v kategórii šport túto významnú cenu v Sále opery a baletu Slovenského národného divadla v Bratislave dostali práve Škantárovci.

Zľava: Laureáti ceny Krišštáľové krídlo v kategórii Ššport, vodní slalomári, Ladislav a Peter ŠŠkantárovci počas 20. ročníka oceňovania najvýznamnejšších osobností Slovenska za rok 2016 Krišštáľové krídlo. Bratislava, 29. január 2017. Foto: SITA/Marek Mrvišš

Je to pre nás veľké ocenenie, z ktorého sa obaja nesmierne tešíme. Po zisku zlatej olympijskej medaily je to určite náš najväčší úspech, ktorý je porovnateľný s vlaňajším triumfom v Riu de Janeiro,“ povedal nám na úvod nášho rozhovoru Ladislav Škantár.

Už fakt, že sa dostali spolu s futbalistom Marekom Hamšíkom a tenistkou Dominikou Cibulkovou do záverečnej nominovanej trojice, považovali „Škantíci“ za obrovské ocenenie.

Keď sme sa to dozvedeli, nechceli sme tomu najprv uveriť. Až keď si nás zavolali na natočenie dokrútky adeptov na zisk Krištáľového krídla, naplno sme si uvedomili, že je to skutočnosť,“ pokračoval háčik našej úspešnej deblovky. „Rok 2016 bol pre slovenský šport nesmierne vydarený, čo sa prejavilo aj na výsledkoch ankety o najúspešnejšieho športovca Slovenska. Nám v nej ani zlatá olympijská medaila nestačila na miesto v prvej trojke, takže sme veľmi neverili, že by sa odborná porota rozhodla udeliť Krištáľové krídlo práve nám.“

FOTO NINA JELENC

Ladislav Škantár vie, že vodný slalom nepatrí na Slovensku medzi najpopulárnejšie športy, preto si spolu s Petrom nedávali veľkú šancu ani vtedy, keď už sedeli priamo v sále. Okrem nich boli v hre Hamšík a Cibulková, čiže úspešní zástupcovia športov, ktoré sú u nás oveľa populárnejšie.

Na program sme sa pozerali pokojne, pretože sme si mysleli, že ocenenie dostane Dominika, ktorá má za sebou veľmi úspešný rok a navyše jej popularita je neporovnateľne väčšia ako naša. Keď pred vyhlásením našej kategórie doniesli herečka Mirka Partlová a zlatý chodec z Ria Matej Tóth, ktorý dostal toto ocenenie rok pred nami, iba jedno Krištáľové krídlo, zdalo sa všetko jasné… Navyše, v jednotnom čísle prečíta, že laureátom v kategórii šport sa stáva… Vzápätí však zaznelo Ladislav a Peter Škantárovci, a my sme zostali na chvíľu ako obarení. Ani jeden z nás pár sekúnd tomu nechcel uveriť, až po chvíľke sme si uvedomili, že musíme ísť na pódium prevziať si Krištáľové krídlo,“ opisoval chvíle tesne pred vyhlásením Ladislav Škantár.

Slová, ktoré nasledovali po ocenení, sa podľa neho hľadali veľmi ťažko: „Pre nás oboch to bolo veľké prekvapenie a zároveň česť. Ja viem, že to možno znie ako klišé, ale naozaj má toto ocenenie pre nás veľkú cenu, veď sa dostáva len raz za život a my, aj keď ešte nemyslíme na koniec kariéry, sa ním už môžeme pochváliť. Neexistujú slová, ktoré by najlepšie vystihli, čo cítime. Ďakujem je síce pekné, ale zďaleka v ňom nie je povedané všetko, čo by sme chceli vysloviť. Je to pre nás záväzok aj do budúcnosti, aby sme ďalšími dobrými výsledkami potvrdili, že sme si toto Krištáľové krídlo zaslúžili.“

Pre „Aťa“, ako Ladislava Škantára oslovujú všetci známi, bola nedeľa veľkým dňom už od rána.

Začala sa fantastickým finále na Australian Open, v ktorom môj obľúbenec Federer vyhral nad Nadalom, no a potom sme dostali takéto nádherné ocenenie. Stále tomu nemôžem uveriť,“ hovoril.

FOTO PAVOL UHRIN

Mimochodom, ktorý z nich si odniesol domov Krištáľové krídlo? Ladislav alebo Peter

Pravdu povediac, ani neviem. Ja cenu u seba nemám a zatiaľ možno ani Peter, pretože bol na vyhlásení s nami Robo Závacký, môj spolužiak zo základnej školy, ktorý je akýsi náš tútor. Stará sa o nás vo všetkom, čo treba, a zatiaľ ju má doma asi on. Už sme však požiadali organizátorov, či by sme nemohli dostať Krištáľové krídlo obaja, pretože takéto ocenenie si zaslúži byť hneď vedľa zlatej olympijskej medaily. Dostali sme odpoveď, že spravia pre to všetko, a tak verím, že krídlo budeme mať po návrate z Austrálie doma obaja.“

Škantárovci prišli na nedeľňajšie vyhlásenie ako sa patrí: v slávnostnom oblečení, na ktoré si museli v posledných mesiacoch zvyknúť.

Už toho bolo aj dosť,“ priznáva Ladislav. „Našťastie, naša známa Monika Kočíšková sa o nás postarala veľmi dobre. Ušila nám viacero oblekov na mieru, ja ich mám doma asi desať, takže sme mohli chodiť na spoločenské akcie vždy v inom. Teraz som mal síce smoking, ktorý som už raz mal oblečený na Plese v opere, ale s inou košeľou. V každom prípade sme však obaja šťastní, že už sa toto spoločenské obdobie pre nás skončilo a môžeme sa opäť naplno začať venovať iba vodnému slalomu.“

Škantárovci museli na novú strunu preladiť okamžite. V nedeľu večer sa tešili zo zisku Krištáľového krídla a už v pondelok večer odleteli do Austrálie, kde na nich čaká v Penrithe sedemtýždňové sústredenie. Prvý raz tam išli aj so svojimi rodinami, takže to pre nich bude niečo nové.

Ja idem s manželkou Evkou a dcérkou Evkou, Peter zase so svojou polovičkou Darkou a synmi Markom i Adamkom. Áno, bude to pre nás nové, ešte sme takto na sústredení neboli. V Penrithe na nás čaká prvá príprava pod vedením nášho nového trénera Pavla Ostrovského, takže aj toto bude novinka. Po turbulentnom období sa už tešíme na divokú vodu, na ktorej sa predsa len cítime najlepšie,“ dodal Ladislav Škantár.

JÁN JEŽÍK, denník Šport

ČO JE KRIŠTÁĽOVÉ KRÍDLO?

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie sa udeľuje od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Za dvadsať rokov Krištáľového krídla bolo viac ako 600 nominovaných osobností a vyše 120 porotcov rozhodlo o tom, že 202 z nominovaných sa stalo laureátmi ceny.

V rámci osláv 20. výročia pripravili organizátori Krištáľového krídla putovnú výstavu, ktorá prezentuje históriu oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska. Doteraz navštívila Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Štátne divadlo v Košiciach, Radnicu v Banskej Bystrici a Slovenské komorné divadlo v Martine. Výstava svoju púť zavŕši v Slovenskom národnom divadle, kde sa dá vidieť do 31. marca.

LAUREÁTI KATEGÓRIE ŠPORT
Medzi laureátmi kategórie šport je za tých dvadsať rokov veľa významných osobností. V rokoch 1997, 1999, 2000 a 2002 boli dokonca vždy dvaja držitelia Krištáľového krídla, takže celkovo je ich až dvadsaťtri, keďže v roku 2003 cenu v tejto kategórii neudelili. Zaujímavosťou je, že doteraz medzi nimi chýbajú napríklad vodnoslalomársky päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán a dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská.

1997 MARTIN TEŠOVIČ a BASKETBALISTKY SCP RUŽOMBEROK
1998 JÁN FILC
1999 NATÁLIA HEJKOVÁ a KATARÍNA BRANDOBUROVÁ
2000 MARTINA MORAVCOVÁ a DOMINIK HRBATÝ
2001 JOZEF VENGLOŠ
2002 FEDCUPOVÝ TÍM a MAJSTRI SVETA V HOKEJI
2003 NEUDELILI
2004 VERONIKA ZUZULOVÁ
2005 JURAJ ČOBEJ
2006 MARIÁN HOSSA
2007 DANIELA HANTUCHOVÁ
2008 PAVOL a PETER HOCHSCHORNEROVCI
2009 VLADIMÍR WEISS st.
2010 RÓBERT VITTEK
2011 MARIÁN VAJDA
2012 DANKA BARTEKOVÁ
2013 PETER SAGAN
2014 ANASTASIA KUZMINOVÁ
2015 MATEJ TÓTH
2016 LADISLAV a PETER ŠKANTÁROVCI

(sita)

1 Feb 2017Správy