Slafkovský víťazom Svetového pohára kanoistov

FINÁLE SVETOVÉHO POHÁRA ICF * 9. – 11. SEPTEMBRA 2016 * TACEN-ĽUBĽANA (SLOVINSKO)

tacen_lj_slalomnadivjivod_logo_2016_en2

Skvelá správa pre Slovakia Canoe Slalom Team. Alexander Slafkovský sa stal druhý raz v kariére víťazom celkového poradia Svetového pohára Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF), keď prvý raz triumfoval v roku 2012.

slafkovsky

“Konečne! Mal som zdravotné problémy, už pred Prahou sa to začalo. Stále som mal zablokovaný krk a trápil ma aj chrbát. Postúpil som síce až z jedenásteho miesta, ale jury zasadla, skrátila trať a do finále som sa dostal aj ja. Chcel som svoju poslednú jazdu vydrieť zubami-nechtami, išiel som na liekoch. Som rád, že mám po sezóne, musím sa dať do poriadku. A to o viac sa teším, že mi to vyšlo,” usmieval sa tridsaťtriročný rodák z Liptovského Mikuláša.

slafkovsky-1

Organizárori počas pretekov skracovali trať pre technické problémy, keďže v zrekonštruovanej záverečnej časti kanála popraskal betón. Na skrátenej štrnásťbránkovej trati sa vo finále predstavilo pätnásť pretekárov. Úradujúci majster Európy, pôvodne jedenásty, využil hodenú rukavicu naplno, v cieli dosiahol druhý najrýchlejší čas.

beton

“V semifinále som prišiel do predposlednej bránky, videl som tam obrovský valec a zľakol som sa, tak som to rýchlo strhol doprava. Buchol som tam loď a čudoval sa, ako sa to zmenilo. Potom som videl aj ostatných chalanov, ktorí tam zostali zaseknutí. Z brehu bolo vidno, že spodok je podplavený a počas našich jázd sa zmenil. Bolo to skutočne nebezpečné,” poznamenal Slafkovský.

slafkovsky2

“Bola to skvelá sezóna. V jej úvode som sa stal európskym šampiónom doma v Liptovkom Mikuláši, v závere som si udržal priebežné prvenstvo vo Svetovom pohári. Neviem, ako by to bolo, ak by som skončil jedenásty. Našťastie, dostal som možnosť ukázať sa v najlepšom svetle. A to sa mi podarilo. Diváci boli fantastickí a som rád, že som potešil všetkých, ktorí mi držali palce. Začiatok sezóny bol vynikajúci, záver som ešte stihol vyšperkovať. Škoda, že ma trápili zdravotné problémy, ale som spokojný,” dodal Alexander Slafkovský.

Benus

Strieborný olympionik z Ria Matej Beňuš skončil v Tacene ôsmy. “Išlo sa trošku inak, keďže skrátili trať o štyridsať sekúnd. Musel som viac makať a nešlo mi to tak s vodou ako by malo. Osobne som si problém v závere trate vôbec nevšimol, povedali mi to až po dojazde,” dodal Beňuš.

FOTO PAVOL UHRIN

FOTO PAVOL UHRIN

V záverečnom kole Svetového pohára skončil päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán na dvanástej priečke. “Škoda, že sme tu nemohli trénovať dlhšie, rád tu jazdím. Je to pekná voda, dobre sa trénuje, i keď sa dosť mení. Akurát vo finále som natrafil na miesto, že ma to odpísalo z pretekov. Napriek tomu to tu mám veľmi rád a teším sa budúci rok na majstrovstvá Európy,” odkázala súperom nestarnúca legenda vodného slalomu.

V kategórii kajakárov nemalo Slovensko finálové zastúpenie, jediný semifinalista Matúš Hujsa skončil na 28. mieste.

Naopak, vo finálovej desiatke sa predstavila kanoistka Simona Glejteková. Juniorská majsterka Európy v hliadke C1 finišovala deviata.

VÝSLEDKY Z TACENU – SOBOTA

C1 muži – finále: 1. Benjamin Savšek (Slovin.) 74,45 s (0), 2. Alexander Slafkovský (SR) 75,09 (0), 3. Casey Eichfeld (USA) 76,90 (0),… 8. Matej Beňuš 76,80 (0),… 12. Michal Martikán (SR) 85,00 (0)  

K1 muži – finále: 1. Peter Kauzer (Slovin.) 69,89 s (0), 2. Bradley Forbes-Cryans (V. Brit.) 70,17 (0), 3. Kazuja Adači (Jap.) 72,38 (0)

C1 ženy – finále: 1. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 85,40 s (0), 2. Jessica Foxová (Aus.) 86,32 (2), 3. Mallory Franklinová (V. Brit.) 89,46 (2),… 9. Simona Glejteková (SR) 127,78 (2) 

KONEČNÉ PORADIE SVETOVÉHO POHÁRA

(szkdv)

10 Sep 2016Správy