Slafkovský majster Európy, Martikán strieborný, Grigar do Ria

ECA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

logoME

Upršaná sobota na Liptove priniesla Slovákom na majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode titul majstra Európy pre Alexandra Slafkovského a vicemajstrovský honor pre Michala Martikána, ako aj rozlúštenie olympijskej tajničky v kategórii kajakárov s úspešným koncom pre Jakuba Grigara. Hliadka kanoistov Martikán – Slafkovský – Beňuš navyše pridala aj jedenáste európske absolutórium v kategórii 3xC1M.

finalists_victory_ceremony_c1_men_4852

„Utieram si slzy, splnil sa mi sen, sú to najväčšie preteky, ktoré sme doma mali pred domácim publikom a boli fantastickí, tlačili ma dopredu. Pred poslednou bránou som trošku stuhol, zľakol som sa, nakoniec sa to podarilo dotlačiť do víťazného konca,” žiaril 33-ročný Alexander Slafkovský, ktorému sa splnilo želanie stať sa majstrom Európy pred vlastnými fanúšikmi.

Na trati Orava si vybojoval druhý individuálny titul európskeho kráľa a celkovo siedmu individuálnu medailu z ME (2-3-2).

semi_alexander_slafkovsky_4090

V cieli netajil radostné emócie, ,odniesol’ si to športový materiál. “Na hliadky si budem musieť vymeniť pádlo. Od samej radosti som ho vyhodil a už som ho nechytil.  Pre nás čo nejdeme na olympijské hry je to vrchol sezóny. Už len dotiahnuť Svetové poháre. Toto je pre mňa veľká vec,” vyznal sa Liptovskomikulášan.

Päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán si na domácej vode vypádloval striebro a rozšíril si individuálnu medailovú zbierku z európskych šampionátov na 4-4-0. “V prvom rade sa chcem poďakovať za fantastickú atmosféru, ktorá zostane vo mne po celý život. Bola skvelá napriek pre divákov nepriaznivému počasiu. Ja som sa tešil, že konečne máme veľkú vodu a dobre sa pádlovalo,” uviedol Martikán.

Tímovo sa tešil z úspechu Alexandra Slafkovského. “Sašo je skvelý pretekár, doma jazdí veľmi dobre. Mňa teší, že som bol o dosť rýchlejší, ale mal som ľahké dotyky na bránkach. Som rád, že sa nám podarilo získať dve medaily,“ poznamenal Martikán.

semi_michal_martikan_3974

Účasť vo finále pretavil do piatej priečky Matej Beňuš. ,,Pokazil som záver, hoci som sa na trati cítil veľmi dobre. Aj keď som ťukol bránku, jazda bola rýchlejšia ako moja kvalifikačná. Bohužiaľ, stáva sa to. Zrejme som mal zlý nájazd,” zhodnotil Beňuš.

semi_matej_benus_4045

Už pred finálovou jazdou žiaril šťastím kajakár VŠC Dukla Banská Bystrica Jakub Grigar. Devätnásťročný rodák z Liptovského Mikuláša vyšiel víťazne z interného nominačného súboja katergórie K1M spomedzi tria Grigar – Halčin – Málek.

“Pred štartom som nevedel nič. Rodinu aj kamarátov som poprosil, aby mi nedávali informácie o priebehu pretekov, aby ma to psychicky nerozhádzalo. Išiel som do toho s tým, aby som dal pohodovú jazdu a nakoniec to aj vyšlo,“ povedal vysmiaty Grigar.

semi_jakub_grigar_4159

Úradujúci juniorský majster sveta bol po semifinále kritický. “Po chybe na ôsmej bránke som bol trochu v strese. Mal som tam ´ťuk´ a myslel som si, že je všetko stratené, lebo v kajaku je aj jeden dotyk s bránkou strašne veľa. Začal som však riskovať, pritlačil som na to, ako sa len dalo. Už som bol na pokraji so silami, už som len tak dochádzal ten záver… Keď som však v cieli videl, že som piaty, bol som veľmi šťastný. A keď komentátor Mário zakričal, že mám olympijskú miestenku, prišiel výbuch emócií.“ 

Priorita pred pretekmi bola vybojovať si olympijskú miestenku. “Finále, moje prvé ´dospelácke´ v kariére, je len čerešnička na torte. Chcem si ho užiť. V semifinále mi veľmi pomohli aj diváci, verím, že vo finále sa to zopakuje,“ rozlúčil sa šťastný Grigar.

Vo finále síce predviedol čistú jazdu, čas 96,27 s, z čoho mu vyšla piata priečka. „Už po semifinále som vedel, že mám olympiádu a bolo ťažké sústrediť sa na finále so všetkými, ktorí mi držali palce a podporovali ma. Išiel som však do toho s čistou hlavou s cieľom to nejako zísť, pretože som vedel, že hlavná méta je splnená. Veľmi ma to teší, nie veľa ľudí môže povedať, že sa v 19-tich dostalo na olympiádu,” vyznal sa.

jakub_grigar_3342

Jediné, čo ľutoval, je počasie. “Škoda, pretože diváci boli úplne skvelí. Už v semifinále keď som si myslel, že to nevyjde, ma začali hnať. Strašne mi to pomohlo a možno aj vďaka nim som sa do finále dostal. Vo finále to už bola nádhera, tam som nepočul nič iba divákov,“ uzavrel Grigar.

Sklamanie netajil Martin Halčin, ktorému rozhodcovia dodatočne pripísali diskutabilnú 50-sekundovú penalizáciu na bránke číslo 17. “Momentálne prebieha finále ME doma v Liptovskom Mikuláši. Pre mňa, Kuba Grigara a Andreja Máleka sú preteky zároveň vyvrcholením nominačných bojov o olympijské hry v Riu. Moja jazda mi priniesla finálovú účasť. Ale ako sa už nespočetnekrát stalo, niekoľko minút po dojazde mi bola pripísaná 50 sekundová penalizácia, pre všetkých priam nepochopiteľná.”

semi_martin_halcin_4113

“Podľa našich nominačných kritérií ma stála finále a možnosť bojovať s Kubom o olympijský post. Zároveň ma odsunula až na tretie miesto v nominácii. Týmto sa chcem poďakovať všetkým partnerom, sponzorom, podporovateľom, kamarátom, mojej úžasnej rodine ktorá ma podporovala posledné ťažké mesiace v ceste za mojim najväčším športovým snom. Zároveň sa hlboko ospravedlňujem za sklamanie ktoré tento výsledok so sebou nesie. Bohužiaľ nie vždy to mám vo svojich rukách a nie vždy sa rozhodne tak ako by sa malo – na vode,” napísal na Facebook Martin Halčin.

Trio kanoistiek Stanovská, Maceková, Škáchová zaostalo tesne sa za bránami finále, keď skončili na jedenástej, dvanástej a trinástej priečke.

hliadky_zeny_5104

PROGRAM V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI

VÝSLEDKY Z LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA

zdroj: SZKDV, FOTO PAVOL UHRIN / FOTOSPORT.SK

14 May 2016Správy