Liptov pripravený na ,Európu, pádluje sa o Rio aj o medaily

ECA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

logoME

Už len dva dni zostávajú do majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutočnia na v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši. Európsky šampionát okorenený olympijskou kvalifikáciou na OH Rio 2016 absolvuje 230 lodí z 30 krajín starého kontinetu.

“Sme hrdý hostiteľ druhého najväčšieho tohtoročného vodnoslalomárskeho podujatia. Všetko je pripravené, preteky sa môžu začať,” povedal na tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák.

PB_16-05-11_ME_0261

Pre slovenských pretekárov sa na trati Orava uskutoční aj interná nominácia do tímu OH Rio 2016.

“Je to pre nás druhý najväčší vrchol v olympijskom roku. Pôjde o poslednú fázu nominačného procesu do Ria, budú to tesné súboje. Veľmi nás teší, že miestenky sme získali už vlani na majstrovstvách sveta v Londýne. Pokojne sa môže stať, že slalomovo silné krajiny sa na olympijské hry ani nedostanú,” podotkol športový riaditeľ SZKDV Róbert Orokocký.

Interná nominácia Slovakia Canoe Slalom Team bude bezpochyby lákavá: “V C1 je Beňuš jasný, ale rozhodovať sa bude o náhradníkovi medzi Slafkovským a Martikánom, čo má tiež svoj náboj. Rovnako boje o miestenky v C2 a K1 u mužov môžu byť veľmi dramatické a zaujímavé. Súťažíme na domácej vode. Je to určitá výhoda, ale rovanko predpokladáme, že interná kvalifikácia môže zväzovať ruky. Veríme aj v medaily, koľko ich bude, ťažko odhadnúť.”

OROKOCKY

Zatiaľ jedinú istú miestenku na meno má kanoista Matej Beňuš, pre ktorého je pádlovanie na Váhu poriadny šok, keďže sa koncom apríla pripravoval priamo v Brazílii. “Voda v olympijskom kanáli je podstatne teplejšia,” zavtipkoval zástupca športového centra polície Bratislava.

PB_16-05-11_ME_0374

O miesto náhradníka a srdcia domácich fanúšikov budú chcieť nepochybne zabojovať aj päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán a európsky šampión z Viedne 2014 Alexander Slafkovský. “Dúfam, že príde veľa divákov, poriadne zababušených a s dáždnikmi,” verí Martikán. Slafkovský sa zasa teší na svoju premiérovú európsku účasť na domácej trati. “Už zdraviem a urobím maximum, aby som sa doma ukázal čo najlepšie. Premiérovo aj na trati, zatiaľ to bolo ,na domácej Európe’ len z brehu.”

Najvyronanejšie súboje budú medzi kajakármi, medzi ktorými je najtesnejší rozdiel. Teoreticky najlepšiu východiskovú pozíciu má Andrej Málek, ktorý vedie pred Martinom Halčinom a Jakub Grigarom o jediný bod. “Všetci traja sa budeme snažiť podať čo najlepšie výkony,” povedal obhajca bronzu Málek.

Andrej Málek FOTO ETTORE IVALDI

Andrej Málek FOTO ETTORE IVALDI

Jeho spolureprezentant Grigar má však aj iné povinnosti. “Veľmi rád by som pri tomto všetkom aj zmaturoval,” usmial sa úradujúci juniorský majster sveta.

Bratranská deblovka Ladislav Škantár – Peter Škantár absolvovala na Liptove celý tréningový blok. “Keďže náš tréner Juraj Minčík vedie aj Maťa Beňuša, mal to teraz náročné. Ale bol tu s nami, aby sme sa čo najlepšie pripravili na boje o Rio,” uviedol Peter.

SKANTICI

Jeho menovec z dua dvojičiek Hochschornerovcov zasa upozornil, že v Mikuláši budú s bratom bojovať nielen so súpermi, ale aj s materiálom. “Mikulášsky kanál nepraje deblovkám, väčšia váha lode a posádky zapríčuňuje, že často chytáme dno.”

HOCHSCHI

Ihneď po víťazných ICF rankingových pretekoch v talianskej Ivrey sa pod Tatry presunula aj Jana Dukátová. “Hoci moja domáca trať je Čunovo, najazdila som tu toľko, že môžem povedať, že sa cítim ako doma.”

DUKATOVA

O menovitú miestenku do Ria bude bojovať s dvojnásobnou olympijskou víťazkou Elenou Kaliskou. “Do každých pretekov idem s najvyššími ambíciami a inak to nebude ani teraz,” poznamenala Kaliská.

Elena Kaliská

Elena Kaliská

V Liptovskom Mikuláši sa predstaví aj mladé trio kanoistiek – Simona Maceková, Monika Škáchová a Soňa Stanovská.

Ani tento raz nebude chýbať priamy prenos na obrazovkách verejnoprávnej televízie RTVS a Eurosportu. Slávnostné otvorenie ME sa bude konať v AVS Ondreja Cibáka vo štvrtok 12. mája o 19.00 hod.

SLOVENSKÁ NOMINÁCIA DO LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA

C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik
K1M: Martin Halčin, Jakub Grigar, Andrej Málek
C1M: Matej Beňuš, Michal Martikán, Alexander Slafkovský
K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová
C1Ž: Simona Maceková, Monika Škáchová, Soňa Stanovská

LIVE VÝSLEDKY Z MIKULÁŠA

STAV INTERNEJ OLMYPIJSKEJ NOMINÁCIE
BODOVANIE KATEGÓRIA K1M:
1.miesto = 7 bodov
2.miesto = 6 bodov
3.miesto = 5 bodov
4. – 10.miesto = 3 body
11. – 20.miesto = 2 body
21. – 40.miesto = 1 bod
PRIEBEŽNÝ STAV NOMINÁCIE K1M:
Málek     2 + 1 + 1 = 4 body
Halčin    0 + 2 + 1 = 3 body
Grigar    2 + 1 + 0 = 3 body

BODOVANIE KATEGÓRIA K1Ž, C1M:
1.miesto = 7 bodov
2.miesto = 6 bodov
3.miesto = 5 bodov
4. – 10.miesto = 3 body
11. – 30.miesto = 1 bod
PRIEBEŽNÝ STAV NOMINÁCIE K1Ž:
Dukátová 3 + 3 + 3 = 9 bodov
Kaliská   1 + 1 + 0 = 2 body
PRIEBEŽNÝ STAV NOMINÁCIE C1M:
Beňuš          6 + 6 + 3 = 15 bodov
Martikán       3 + 3 + 3 = 9 bodov
Slafkovský     3 + 1 + 3 = 7 bodov

BODOVANIE KATEGÓRIA C2M:
1.miesto = 7 bodov
2.miesto = 6 bodov
3.miesto = 5 bodov
4. – 10.miesto = 3 body
11. – 20.miesto = 1 bod
PRIEBEŽNÝ STAV NOMINÁCIE C2M:
Škantár – Škantár             1 + 3 + 1 = 5 bodov
Hochschorner – Hochschorner   1 + 1 + 1 = 3 body

zdroj: SZKDV, FOTO PETER BRICHTA

11 May 2016Správy