Hochschornerovci túžia po piatej medaile spod piatich kruhov

ECA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

logoME

“Ak v záverečných nominačných pretekoch na ME v Liptovskom Mikuláši nedokážeme ´prejsť´ cez Škantárovcov, tak na olympijských hrách nemáme čo hľadať.” Tak znela definícia, ktorá poháňala v celom štvorročnom cykle trojnásobných víťazov OH vo vodnom slalome v kategórii C2 Petra a Pavla Hochschornerovcov v snahe pripísať si piaty štart pod piatimi kruhmi. Sformuloval ju ich otec a tréner v jednej osobe Peter Hochschorner starší.

“Už po Londýne, odkiaľ sme sa vrátili ´iba´ s bronzom, som povedal, že olympijských kruhov je päť, ale my máme z olympiád iba štyri medaily. Ak by sa nám ich podarilo skompletizovať tak, ako to dokázal od Atlanty 1996 po Londýn 2012 Mišo Martikán, boli by sme veľmi spokojní. Bola by v tom krásna symbolika,” pokračoval v rozprávaní otec a tréner 36-ročných bratislavských dvojičiek. Rodáci z Bratislavy najmä v rokoch 2000 – 2010 boli vo svojej kategórii takmer bez konkurencie. Veľké preteky v kategórii C2 vyhrávali ako na bežiacom páse. Vtedy ich jedinou náplňou života bol špičkový šport, na ktorý sa vždy dokázali pripraviť. Práve o nerušenej príprave na veľké medzinárodné preteky hovoril Peter Hochschorner starší, keď prišla reč na blížiacu sa olympiádu v Brazílii. Hoci jeho chalani už majú aj iné životné priority a šport nehrá bezkonkurenčne úlohu číslo jeden, vidina spomenutého piateho vzácneho kovu ich poháňa do ďalšieho systematického tréningu. A poriadne tvrdého. Aj keď po dvoch týždňoch, ktoré zažili na vlastnej koži v Brazílii, ich ambície dostali menšie trhliny.

Hochschi PB

“Z Brazílie sme sa vrátili rozčarovaní. Neviem, aké pohnútky viedli ľudí z MOV k tomu, že olympiádu pridelili Brazílii, ale podľa mňa si zobrali na svoje bedrá veľmi ťažký balvan. Podujali sa na veľmi ťažkú misiu. Veď tam nič nefunguje! Na ulici sa každú chvíľu strieľa aj za bieleho dňa, rabuje, turisti sú tam v neustálom nebezpečenstve. Navyše, krajina je už dlhšie v hospodárskej i politickej kríze, nefungujú tam základné komunálne zákony, každý si tam robí, čo chce. Všade plno smetí, špiny, neporiadku. Fakt netuším, prečo najbližšia olympiáda musí byť práve v Brazílii. Mám z toho všetkého zlý pocit. A chalani tiež,” otvorene opísal neturistické zážitky tréner trojnásobných olympijských víťazov v kategórii C2 P. Hochschorner st.

“My sme fungovali na linke hotel – areál vodného slalomu. Ako vo väzení. Hotel aj areál boli prísne strážené. Nikde inde nám domáci neodporúčali ísť. A to bol iba predolympijský test. Neviem si predstaviť, čo tam bude počas olympiády. A to ešte nespomínam dopravu a tamojšie zápchy, hodiny strávené v autách. Chvíľu nám trvalo, kým sme sa po tejto skúsenosti opäť naštartovali do ďalšej tvrdej prípravy. Nebyť vidiny tej piatej medaily z olympiády, neviem, či by sme do toho ešte išli na sto percent. A neviem, či chalanov dokážem tesne pred ME 2016 tak namotivovať, aby na ME o Rio zabojovali zo všetkých síl,” uvažoval nahlas Peter Hochschorner.

Hochschi PB

“Hochšíci” vždy túžili z národného kvalifikačného duelu vyjsť víťazne. Už len z akejsi vodáckej prestíže. Aj preto nemienia svoju kožu v súboji s mladšími klubovými a reprezentačnými kolegami Petrom a Ladislavom Škantárovcami predať lacno. “Je to ich životná filozofia. Ja ich do ničoho nemusím tlačiť a nútiť. Oni neradi prehrávajú, obaja sú maximalisti. Preto sa mi s nimi dobre robí. Na chalanoch si najviac vážim ich zodpovednosť. Ku všetkým povinnostiam pristupujú maximálne zodpovedne. Aj keď nejaké preteky prehrajú, obrazne povedané, neľahnú si rezignovane na cestu, a nepovedia si, nech ma teraz prejde auto… To nie. Oni sa doteraz z každej prehry otriasli. Vždy sa dokázali otriasť. Každý neúspech ich vybičoval k ešte zodpovednejšej príprave. V tom by mohli byť príkladom pre mnohých našich športovcov. Byť šestnásť rokov vo svetovej špičke nie je predsa zadarmo. Tomu treba niečo obetovať. To je vec prístupu k tomu, čo robíte, čo rád robíte,” konštatoval Peter Hochschorner st.

Hoschsi PB

“Smutní sme však z toho, že naša kategória je odsúdená na vypadnutie z olympijského programu. Už dlhšie sa o tom hovorí. A hoci nikto nechce povedať termín, keď sa kategória C2 na olympiáde stane minulosťou, vieme, že ten dátum sa, žiaľ, nezadržateľne blíži. Ľúto mi je chalanov, ktorí sa celú kariéru venovali C2 a teraz si musia hľadať iné uplatnenie. Aj preto chalani trochu strácajú v tom ich povestnom ťahu na bránku. Už dávnejšie vidím na nich, že nie sú celkom vo svojej koži. Naša kategória padla za obeť emancipácii, ktorá v olympijskom programe postihne aj rýchlostnú kanoistiku, zápasenie a ďalšie športové odvetvia. Ľudia z MOV hľadajú priestor pre viac ženských olympijských súťaží. A hľadajú ho aj na úkor vodného slalomu. Aj preto by sme sa v Riu chceli rozlúčiť pekným medailovým úspechom. Povedali sme si, že keď sa tam tento rok naozaj dostaneme, tak sa bez medaily nevrátime. Ak sa do Ria napriek všetkým problémom nominujeme, pôjdeme bojovať o zlato. V tom by sme chceli zostať verní našej tradícii. Nechceme sa na olympijských hrách iba zúčastniť. To nie je náš štýl,” zdôraznil Peter Hochschorner starší.
Priebeh súboja C2 v internej kvalifikácii SR o účasť na OH 2016 pred ME 2016:

C2 – muži:
1. miesto = 7 bodov
2. miesto = 6 bodov
3. miesto = 5 bodov
4. – 10. miesto = 3 body
11. – 20. miesto = 1 bod

Aktuálny stav:
1. Ladislav Škantár, Peter Škantár 5 bodov (1+3+1)
2. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner 3 (1+1+1)

zdroj: SITA, FOTO PETER BRICHTA

12 May 2016Správy