V Riu od zajtra predolympijská slalomárska samba

„Prvé dotyky s olympijskou traťou úspešne za nami,“ hlásia z dejiska budúcoročných olympijských hier reprezentanti Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

Vodnoslalomárska výprava v zložení Matej Beňuš, Jana Dukátová, Ladislav a Peter Škantárovci, Pavol a Peter Hochschornerovci, Martin Halčin a Jakub Grigar odletela do hlavného mesta Brazílie v piatok podvečer. Od štvrtka do nedele ich čakajú predolympijské preteky, vôbec prvé súťažné zaťaženie trate, na ktorej budú v roku 2016 pádlovať najlepší kanoisti, deblkanoisti, kajakári a kajakárky sveta. Slovensko už má isté zastúpenie vo všetkých štyroch olympijských disciplínach.

„Keďže naša konkurencia v tomto prípravnom období určite nespí, musíme využiť každú možnosť, ktorú nám organizátori olympijských hier ponúkajú,“ zdôraznil pred odchodom športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký.

Rio
Do začiatku OH majú jednotlivé výpravy povolené absolvovať v novom športovisku dohromady 70 tréningových hodín. „Vzhľadom na to, že v niektorých kategóriách nemáme ešte vyriešenú internú nomináciu, už teraz vieme, že v apríli a v máji do Brazílie určite nepôjdeme. Preto časť povolených hodín stratíme. Obetujeme ich však dobrej veci. Celú pozornosť sústredíme na podujatia, ktoré rozhodnú o konečnej podobe slovenského vodnoslalomárskeho tímu pre Rio 2016,” skonštatoval Orokocký.

Aktuálny tréningový pobyt v Riu je pre užší výber slovenského tímu nevyhnutnosť. „Od začiatku pobytu dôkladne mapujeme podmienky, na ktoré sa musíme počas olympiády pripraviť. Chceme dôkladne spoznať všetky možnosti, čo nám Rio na budúci rok ponúkne. Aby sme potom doma v pokoji mohli naplánovať celú logistiku pôsobenia v Riu, kam ako tím opäť pôjdeme s najvyššími ambíciami,“ zdôraznil zároveň osobný tréner Jany Dukátovej, ktorá na svojom blogu pravidelne publikuje aktuality z Ria.

„Tuto pán predáva chrumky na diaľnici,“ hovorí aktuálna vicevíťazka Svetového pohára ICF 2015 v jednom zo svojich videí. Dukátová priznáva, že sa zatiaľ neodvážila ísť behať do okolitých štvrtí, ale radšej využíva strechu parkoviska.

Rio_Dukatova1
V utorok sa väčšina tímu vybrala mimo tréningových hodín na najslávnejšiu pláž v Riu. „Poobede vyrazili všetci na Copacabanu, iba ja k zubárovi. Say cheeeese,“ odkazuje Dukátová z ďalšej fotografie.

RIo_Dukatova3
Zopár záberov na olympijskú trať pridal zasa doposiaľ jediný istý účastník OH Rio 2016 Matej Beňuš, ktorý zdolal v internej nominácii svojich reprezentačných kolegov z C1M. Na fotografii s bratancami Škantárovcami.

Rio3
Jednu chuťovku zverejnil aj kajakár Jakub Grigar. „Spoznávam ďalšie skvelé miesto,“ napísal pod snímku nádhernej panorámy.

Rio_Grigar

Od zajtra čaká na našich vodných slalomárov eliminačné kolo predolympijských pretekov. Keďže sa Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) rozhodla aplikovať formát olympijských pretekov, do hlavnej súťaže postúpi v každej kategórii maximálne jeden športovec za krajinu. Ďalej budú preteky pokračovať klasickým programom – dve kolá kvalifikácie, semifinále a finále.

VÝSLEDKY Z RIA NÁJDETE TU

zdroj: SZKDV

25 Nov 2015Správy