Slalomári odleteli na predolympijský test do Ria

Do dejiska budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro (5. – 21. augusta) odletela v piatok večer z Viedne jedenásťčlenná výprava reprezentantov SR vo vodnom slalome. Cieľom ich pobytu v Brazílii bude zmapovanie podmienok, aké budú účastníkov OH 2016 čakať v tejto juhoamerickej krajine.

Kanál v Riu už čaká na prvé výpravy. FOTO Whitewater Parks International

Kanál v Riu už čaká na prvé výpravy. FOTO Whitewater Parks International

Práve v deň odletu Slovákov za more slávnostne otvorili areál vodného slalomu, v ktorom sa na budúci rok bude bojovať o olympijské medaily v tomto odvetví. V rámci pobytu sa zúčastnia aj na medzinárodných pretekoch. Na nich budú štartovať reprezentanti všetkých elitných krajín, bude to teda ostrý test pred vrcholom štvorročného cyklu.

“Pre nás je veľmi dobré, že prakticky niekoľko dní po sprístupnení areálu v ňom budeme môcť trénovať. Navyše, po piatich plánovaných tréningoch sa zúčastníme aj na predolympijských pretekoch,” povedala tesne pred odchodom výpravy Jana Dukátová.

DUKATOVA

Tá celý predolympijský rok venovala skúšaniu nového slalomárskeho materiálu a výstroja. “Som rada, že som to stihla ešte pred odletom do Brazílie. Na novú techniku som si zvykla, vyhovuje mi, teraz si ju vyskúšam v ostrých pretekoch. Teší ma, že ešte tento rok máme takúto šancu – súťažiť v Brazílii s ostatnou konkurenciou,” uviedla slovenská kajakárka, ktorá by v hostiteľskom meste blížiaceho sa športového sviatku mala po predolympijských pretekoch zostať na desaťdňovom sústredení.

“Keďže naša konkurencia v tomto prípravnom období určite nespí, musíme využiť každú možnosť, ktorú nám organizátori OH ponúkajú. Do začiatku OH máme povolené absolvovať v novom športovisku dovedna 70 tréningových hodín. Vzhľadom na to, že v niektorých kategóriách nemáme ešte vyriešenú internú nomináciu, už teraz vieme, že v apríli a v máji do Brazílie určite nepôjdeme, vďaka čomu nejaké povolené hodiny stratíme. Obetujeme ich však dobrej veci. Celú pozornosť sústredíme na podujatia, čo rozhodnú o konečnej podobe slovenského vodnoslalomárskeho tímu pre Rio 2016,” skonštatoval Róbert Orokocký, osobný tréner Jany Dukátovej a športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV).

Podľa neho aktuálny tréningový pobyt v Riu je pre užší výber slovenského tímu povinnosťou. “Počas pobytu chceme dôkladne zmapovať podmienky, v ktorých budeme počas OH fungovať. Chceme si vyskúšať ubytovanie, tamojšiu stravu i dopravu. Chceme dôkladne spoznať všetky možnosti, čo nám Rio na budúci rok ponúkne. Aby sme potom doma v pokoji mohli naplánovať celú logistiku nášho pôsobenia v Riu, kam ako tím opäť pôjdeme s najvyššími ambíciami,” povedal Róbert Orokocký pre agentúru SITA.

Vo výprave nechýbajú ani trojnásobní víťazi spod piatich kruhov a štvornásobní olympijskí medailisti v C2 Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí s bratrancami Ladislavom a Petrom Škantárovcami momentálne bojujú o svoju piatu účasť na OH.

“Pobyt v Brazílii nám perfektne sadol do harmonogramu tohtoročnej prípravy. Vďaka teplej jeseni sme v Areáli Divoká voda v Čunove mohli jazdiť až do 20. novembra, čo bolo úplne ideálne,” tvrdil pred odchodom za more Peter Hochschorner ml. a pokračoval: “V Čunove práve v piatok zavreli vodu, takže sme ju využili na sto percent. Teraz si jazdy na vode predĺžime v Brazílii, kde budeme desať dní. A po krátkom oddychu budeme môcť v príprave pokračovať na našom tradičnom sústredení v Austrálii.”

HOCHSCHI

Bratia Hochschornerovci sa spoločne s ostatnými účastníkmi brazílskeho súťažného testu zhodli, že hoci v tejto krajine v minulosti viackrát súťažili, teraz cestujú do úplne neznámeho dejiska. “Areál vodného slalomu som doteraz videl na jedinej fotografii, plus mohol som si pozrieť krátke video. To je všetko, čo o novom areáli v Riu viem. Preto som plný očakávania, čo nás tam vlastne čaká. Som zvedavý, aký charakter bude mať voda. Lebo z toho videa mi to vychádza na jednoduchú technickú trať. Mám pocit, že do OH budú musieť organizátori na stupni jeho obťažnosti ešte trochu zapracovať. Možno tieto preteky, ktoré na nás v Brazílii čakajú, im dajú signály, v akých pasážach treba trať sťažiť, kde pridať nejaké umelé prekážky, aby voda mala iné prúdenie,” opísal svoj pohľad na čerstvo otvorený olympijský vodnoslalomársky areál skúsený slovenský reprezentant.

BENUS

Tréner bratrancov Škantárovcov a zatiaľ jediného istého olympionika Mateja Beňuša Juraj Minčík dodal: “Nestáva sa často, aby vodný slalomár išiel do úplne neznámeho prostredia. Všetky areály, pravda, okrem tých úplne nových, vlastne poznáme. Vieme ich zaradiť. Taký nepoznaný terén sme zažili iba pred Pekingom. Aj tam sme situáciu spoznávali až v olympijskom roku. Teraz sa okolnosti opakujú, preto urobíme všetko, aby sme v Riu načerpali čo najviac informácií a správ o dejisku,” zdôraznil bronzový z OH 2000 v austrálskom Sydney v C1 Minčík a pokračoval: “Je predsa iné, naživo si ohmatať vodu, spoznať jej charakter priamo v lodi, než sa kochať fotografiou, videom alebo podobnými reklamnými materiálmi. Na budúci rok do Brazílie predsa nepôjdeme na výlet, pôjdeme tam bojovať o najvyššie olympijské pocty. A podľa toho sa teraz do Ria aj veľmi zodpovedne chystáme. Okrem tréningu sa chceme dozvedieť o Riu všetko, čo sa bude dať. Iba tak budeme môcť potom neskôr doma v pokoji stanoviť čo najkvalitnejšiu logistiku, aby nás v Riu počas OH 2016 nič neprekvapilo a nič nás tam nejako nemilo nezaskočilo.”

zdroj: SITA

21 Nov 2015Správy