Slovenské stálice seriálu SP opäť potvrdili svoju formu

SVETOVÝ POHÁR ICF 2015

 

15_WC_CSlalom_Logo2_Col_0

Slovenský reprezentant v C1 vo vodnom slalome Matej Beňuš (27 rokov) sa šiesty rok po sebe dostal na stupeň víťazov pre troch najlepších v konečnom poradí dlhodobého seriálu Svetového pohára (SP). Člen Športového centra polície bol doteraz dvakrát druhý, dvakrát tretí a z celkového triumfu sa okrem roku 2015 tešil aj v sezóne 2010. Rodák z Bratislavy tak aj v predolympijskom roku predviedol vyrovnanú výkonnosť a stabilnú športovú formu. Práve o nej začal hovoriť jeho osobný tréner Juraj Minčík.

“Matej Beňuš je šiesty rok v jednom kuse v prvej trojke celkového poradia seriálu Svetového pohára, čo svedčí o tom, že sa stal pretekárom, ktorý sa vie zodpovedne pripraviť na každé dôležité preteky,” povedal Juraj Minčík na margo svojho úspešného zverenca a pokračoval: “Sme radi, že Matejovi sa podarilo okrem celkového triumfu v SP získať aj veľmi cenné body do rebríčka slovenskej internej kvalifikácie o postup na OH 2016 v Riu de Janeiro. Hoci sme iba v polovici tohto procesu, jeho bodový zisk nám už teraz dáva veľkú nádej.”

Beňuš neoslavuje, zodpovedne sa chystá do Londýna 

Bronzový singlkanoista z OH 2000 v Sydney však viac o rozbehnutých čisto slovenských nominačných bojoch o Rio 2016 hovoriť nechcel, aby tú nádej nezakríkol. “Do našej internej kvalifikácie patria okrem nedávnych záverečných dvoch kôl Svetového pohára 2015 aj septembrový svetový šampionát v Londýne a budúcoročné ME, takže karty máme rozdané veľmi dobre, hoci pri vodnom slalome sa môže udiať hocičo. Stále musíme byť pozorní. Preto neoslavujeme. Ešte sa zodpovedne chystáme na vrchol tohoročnej sezóny, ktorým budú MS v Londýne na olympijskom kanáli,” pripomenul Juraj Minčík. Podľa neho treba z dobrej formy Mateja Beňuša vyťažiť najviac, čo sa bude dať. Každý úspech slovenského reprezentanta ide predsa do sveta, o každom úspechu Slováka v tejto silnej konkurencii rok pred OH sa vo svete hovorí.

“Som veľmi spokojný! Dokázal som druhý raz v kariére zvíťaziť vo Svetovom pohári, čo vo svete vodného slalomu má svoju hodnotu. Výkony, ktoré som odviedol na pretekoch tohoročného Svetového pohára, svedčia o tom, že spolu s trénerom sme smerom k MS v Londýne a potom ešte aj ďalej na dobrej ceste,” reagoval na otázku agentúry SITA Matej Beňuš, ktorý nečakal, že jeho najväčší konkurenti v boji o celkový triumf v SP – Banjamin Saušek zo Slovinska, Čech Stanislav Ježek a Beňušov reprezentačný kolega Alexander Slafkovský – budú vo finále záverečného dielu SP 2015 v Pau chýbať.

“Aj keď už pred pretekmi v Pau som vedel, že prvenstvo by mi nemalo uniknúť, v príprave i počas pretekov som sa sústredil iba na seba, na svoje výkony,” objasnil Matej Beňuš svoj postoj k záverečnému dielu SP.

FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

Matej Beňuš v tejto sezóne vyhral preteky SP v poľskom Krakove a druhý bol okrem dvojnásobne hodnoteného záveru v Pau aj v španielskom Seu d´Urgell. Okrem celkového triumfu v SP je pre neho mimoriadne dôležitý aj fakt, že zvýšil náskok na čele internej kvalifikácie slovenských kanoistov o postup na OH v brazílskom Riu de Janeiro pred Michalom Martikánom a Alexandrom Slafkovským. Momentálne má na konte 12 bodov, kým Michal Martikán o polovicu menej, a Alexander Slafkovský vyťažil z týchto duelov v rámci SP iba štyri body.

“Olympiáda v Brazílii je teraz síce o niečo bližšie, ale v podstate rovnako ďaleko ako po Seu d ´Urgell. Šanca, že sa o miestenke na OH 2015 v C1 rozhodne už na MS v Londýne, je o niečo vyššia. Tým som sa však doteraz nezaoberal, lebo vždy sa v prvom rade sústredím na aktuálne preteky,” dodal Matej Beňuš, ktorý sa na vrchol sezóny, teda MS v Londýne bude pripravovať v Areáli Divoká voda v Čunove.

“Do začiatku MS by sme už nemali nikde cestovať. Voda v Čunove sa veľmi podobá na tú, ktorá nás čaká v Londýne. Aj tam to bude valec za valcom, takže po krátkom oddychu nás čaká tréning v Čunove,” priblížil 27-ročný Bratislavčan svoj najbližší tréningový program.

Iba dve mená víťaziek – Dukátová a Kuhnleová

Podobnú vyrovnanú bilanciu v rebríčkovom postavení v rámci posledných siedmich ročníkov SP ako Matej Beňuš má aj Jana Dukátová, ktorá o celkový triumf v ročníku 2015 prišla iba vďaka horšiemu umiestneniu v záverečnej časti päťdielneho seriálu SP.

FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

“Posledných sedem rokov si to delíme spolu s Corinnou. Sedem rokov Svetový pohár pozná iba dve mená absolútnej víťazky: Corinnu Kuhnleovú a mňa,” opísala Jana Dukátová svoju vzácnu stabilnú formu na pretekoch SP a pokračovala: “Tento rok to bolo o to napínavejšie, že pri rovnosti bodov o celkovom prvenstve rozhodol iba lepší výsledok v posledných pretekoch SP, ktoré boli dvojnásobne bodovo zvýhodnené,” reagovala na otázku agentúry SITA Jana Dukátová, štvornásobná celková víťazka seriálu SP v K1 žien, ktorej medailová bilancia v záverečnom účtovaní SP má podobu 4 – 2 – 1.

FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

KONEČNÉ PORADIE SP (PO 5 PRETEKOCH)

K1 ŽENY: *1. Corinna Kuhnleová (Rak.) 264 bodov, *2. Jana Dukátová (SR) 264, 3. Jessica Foxová (Aus.) 252, 4. Maialen Chourrautová (Šp.) 250, 5. Kateřina Kudějová (ČR) 242, 6. Jasmin Schornbergová (Nem.) 216,… 21. Elena Kaliská 103, 43. Kristína Nevařilová (obe SR) 26 
* o poradí na prvých dvoch priečkach rozhodlo lepšie umiestnenie vo finálových pretekoch SP

C1 MUŽI:  1. Matej Beňuš (SR) 299 bodov, 2. Benjamin Savšek (Slovin.) 246, 3. Alexander Slafkovský (SR) 231, 4. Michal Martikán (SR) 224, 5. David Florence (V. Brit.) 201

zdroj: SITA

17 Aug 2015Správy