Mládežníci chcú rozšíriť bohatú sezónnu medailovú zbierku

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY JUNIOROV A PRETEKÁROV DO 23 ROKOV * KRAKOV (POĽSKO) * 26. – 30. AUGUSTA 2015

logo Krakov MEJ + U23

Slovenskí mládežnícki reprezentanti v kanoistike na divokej vode zabojujú od štvrtka do nedele o medaily na majstrovstvách Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov. V poľskom Krakove budú naši talentovaní vodní slalomári pádlovať o pódiové umiestnenia, pričom vlani sa z rovnakého podujatia v macedónskom Skopje vrátili s bronzom Marka Gurecku v C1M juniorov, štvrtým miestom Richarda Macúša v K1M juniorov a piatou priečkou Matúša Hujsu medzi kajakármi do 23 rokov.

Marko Gurecka FOTO RICHARD GRIGAR

Marko Gurecka FOTO RICHARD GRIGAR

Slováci sa nachádzajú v dejisku podujatia už od piatku, keď stihli ešte dve tréningové jednotky, od soboty už nabehli na oficiálny program s jedným tréningom denne.

„Cítiť, že preteky sa blížia, všade sú stany a logistika funguje naplno. V Krakove to tento rok žije vlastne neustále – začalo sa to druhým kolom Svetového pohára ICF seniorov, pokračovalo to šiestym kolom európskej mládežníckej obdoby svetového seriálu ECA Cupom a majstrovstvá Európy budú zaršenie snaženia domácich usporiadateľov,” opísal atmosféru priamo na mieste činu reprezentačný tréner mládeže Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode a zároveň teamleader Peter Cibák mladší.

Peter Cibák ml. (vpravo) s trénerom Petrom Mrázom. FOTO SZKDV

Peter Cibák ml. (vpravo) s trénerom Petrom Mrázom. FOTO SZKDV

V poľskej metropole čaká na pretekárov kanál „stavebnica“, ktoré sú dnes vo svete stále častejšie. „Vďaka umelým prekážkam sa dá voda modulovať a organizátori vedia pripraviť rôzne varianty trate. Naši reprezentanti tu každoročne absolvujú jarné preteky, začiatkom augusta odjazdili spomínaný Junior Cup a následne strávili niekoľko dní na sústredení. Čo sa týka vody, nemalo by nás nič prekvapiť,“ pokračoval Cibák ml.

Aprílové mládežnícke majstrovstvá sveta v brazílskom Foz do Iguacu, z ktorých si naši vodní slalomári priviezli celkovo päť medailí, keď Jakub Grigar (K1M), Marko Mirgorodský (C1M) a Michaela Haššová (K1Ž) kompletne ovládli juniorskú kategóriu, striebro pridala deblovka do 23 rokov Juraj Skákala – Matúš Gewissler a bronz „dvadsaťtrojkový“ kajakár Andrej Málek, nastavili vysokú latku. „Pred sezónou sme rátali s piatimi mládežníckymi medailami, čo sme už splnili. Každá jedna navyše bude obrovské plus. Už druhý rok sú výsledky majstrovstiev sveta ovplyvnené skorým termínom. Na konci augusta majú všetci pretekári top formu, konkurencia bude preto o to väčšia,“ zdôraznil reprezentačný tréner mládeže SZKDV.

MSJ

Neľahkú úlohu majú pred sebou najmä kajakári Andrej Málek a Jakub Grigar, ktorí majú za sebou aj náročný program seniorskej reprezentácie. „Keď si pretekár vyjadzí seniorku, posunuie sa na ďalšiu úroveň výkonnostne, ale aj psychicky. Oveľa lepšie znáša stres napríklad pred finále, jazdí s väčším nadhľadom. Podľa výkonov oboch chalanov na tréningu, únava by nemala zohrávať žiadnu rolu,“ uzavrel Peter Cibák mladší.

NOMINÁCIA DO KRAKOVA
JUNIORI
K1M: Jakub Grigar, Richard Macúš, Samuel Stanovský
K1Ž: Michaela Haššová, Simona Maceková, Lucia Murzová
C1M: Marko Mirgorodský, Martin Dodok, Felix Krupa
C1Ž: Soňa Stanovská, Monika Škáchová, Simona Glejteková
U23:
K1M: Andrej Málek, Miroslav Urban, Jakub Stanovský
K1Ž: Kristína Zárubová, Monika Mitašíková, Viktória Orokocká
C1M: Marko Gurecka, Tomáš Džurný
C1Ž: Simona Maceková, Silvia Brosová
C2M: Juraj Skákala – Matúš Gewissler

PROGRAM V KRAKOVE
ŠTVRTOK 27. AUGUSTA: 2 kolá kvalifikácie juniori – K1M, C1M, C1Ž (9.00), 2 kolá kvalifikácie U23 – K1M, C1M, C1Ž (14.00)
PIATOK 28. AUGUSTA: 1. kolo kvalifikácie juniori – K1Ž, C2M (10.00), 1. kolo kvalifikácie U23 – K1Ž, C2M (11.15), 2. kolo kvalifikácie juniori – K1Ž, C2M (13.30), 2. kolo kvalifikácie U23 – K1Ž, C2M (14.50)
SOBOTA 29. AUGUSTA: semifinále juniori – C1Ž, C1M, K1M (9.00), semifinále U23 – C1Ž, C1M, K1M (10.15), finále juniori – C1Ž, C1M, K1M (12.30), finále U23 – C1Ž, C1M, K1M (13.49), hliadky juniori a U23 – C1Ž, C1M, K1M (16.00)
NEDEĽA 30. AUGUSTA: semifinále juniorky a U23 – K1Ž (9.00), semifinále juniori a U23 – C2M (9.46), finále juniorky a U23 – K1Ž (11.00), juniori a U23 – C2M (11.46), hliadky juniori a U23 – K1Ž, C2M (13.30)

OFICIÁLNY WEB PODUJATIA

LIVE VÝSLEDKY

LIVE VÝSLEDKY PRE SMARTFÓNY A TABLETY

Zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

25 Aug 2015Správy