Slováci v Mikuláši v plnej sile

3. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ * 3. – 5. JÚLA 2015

SP LM

Seriál Svetového pohára ICF pokračuje tento víkend pod Tatrami. Od piatku do nedele budú slovenskí reprezentanti v kanoistike na divokej vode tretí raz v sezóne bojovať o body do rebríčka Medzinárodnej kanoistickej federácie. Po pražskej Troji a poľskom Krakove sa vodnoslalomárska elita presunie do Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši, kam sa prestížne podujatie vráti po sedemnásťročnej prestávke.

LM Liptovsky Mikulas

LM Liptovsky Mikulas

Slovenskí vodní slalomári sa predstavia v konkurencii takmer 300 pretekárov z 39 krajín sveta. „Je to pre nás veľká výzva, význam Svetového pohára prirovnávame k majstrovstvám sveta. Predstavia sa u nás olympijskí a svetoví šampióni, fanúšikovia sa preto majú na čo tešiť,“ povedal Ivan Cibák, prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

Na domácej vode sa predstaví päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán, ktorý triumfoval v roku 1998 v kvalifikácii, keď sa tu podobné preteky konali naposledy. Celkovo skončil ôsmy. „Veľmi si na ne nepamätám, ale o víťazstvo sa určite pokúsim.“

Michal Martikán. FOTO MM

Michal Martikán. FOTO MM

Vysoké ambície má aj víťaz zatiaľ posledného kola sveťáku v Krakove v C1M Matej Beňuš. „Mikulášsky kanál nemám rád, ale to ani poľský a podarilo sa mi vyhrať. Naša výhoda môže byť, že sa pôjde na trati Váh, ktorú majú súperi menej najazdenú,“ poznamenal člen Športového centra polície.

Matej Beňuš. FOTO IRENA VANISOVA

Matej Beňuš. FOTO IRENA VANISOVA

O nič menší zálusk si na stupne víťazov nerobí mikulášsky rodák Alexander Slafkovský. „Po pretekoch v Liptovskom Mikuláši bude polovica sezóny za nami. Teším sa na krátky oddych a reset. Preto by som chcel prvú časť zavŕšiť čo najlepším výsledkom,“ povedal obhajca štvrtej priečky v celkovom hodnotení SP z minulej sezóny.

Alexander Slafkovský FOTO IRENA VANISOVA

Alexander Slafkovský FOTO IRENA VANISOVA

Priaznivci divokej vody sa môžu tešiť na návrat dvojnásobnej olympijskej víťazky Eleny Kaliskej, ktorú na pár mesiacov vyradilo z pretekov zranenie chrbtice. Práve rodáčka zo Zvolena sa stala v spomínanom roku 1998 prvou slovenskou víťazkou v seriáli Svetového pohára. „Súťažiť na domácej vode je veľká česť a motivácia. Návrat do plnej záťaže musí byť postupný. Aj napriek tomu, že by som potrebovala ešte niekoľko hodín tréningu navyše, urobím všetko, aby som sa pred domácimi fanúšikmi prezentovala čo najlepším výkonom,“ povedala Kaliská, ktorú doplnia kajakárky Jana Dukátová a Kristína Zárubová.

Elenka Kaliská FOTO ZORKA HUJSOVÁ

Elenka Kaliská FOTO ZORKA HUJSOVÁ

V plnej sile sa predstaví aj kategória deblkanoistov, keď Slovensko obsadí maximálny počet štyroch lodí. Chýbať nebudú štvornásobní olympijskí medailisti Pavol a Peter Hochschornerovci, víťazi Svetového pohára 2014 Ladislav a Peter Škantárovci, piata posádka úvodného kola SP 2015 v pražskej Troji Tomáš Kučera – Ján Bátik, ako ani úradujúca strieborná deblovka MS do 23 rokov v brazílskeho Foz do Iguacu Juraj Skákala – Matúš Gewissler.

Pavol a Peter Hochschornerovci. FOTO ZORKA HUJSOVÁ

Pavol a Peter Hochschornerovci. FOTO ZORKA HUJSOVÁ

Po dvoch kolách SP a európskom šampionáte je už vyriešený rébus zloženia kajakárskej reprezentácie. Trio Martin Halčin, Andrej Málek a Jakub Grigar zabojuje o premiérový najcennejší kov zo Svetového pohára. Po skvelých tohtosezónnych výsledkoch – absolútnom triumfe Jakuba Grigara na MS juniorov v brazílskom Foz do Iguacu, striebornej medaile Martina Halčina zo SP v Krakove a bronze Andreja Máleka na ME v nemeckom Markkleebergu, ako aj na MS U23 vo Foz do Iguacu – sa vskutku je na čo tešiť. „Ideálne by bolo, keby sme si všetci traja vybojovali finále a potom, pri troche šťastia…“ uviedol Halčin.

martin_halcin_slovak_open_2015-0803

Šancu ukázať potenciál dostanú v Mikuláši aj mladé kanoistky Soňa Stanovská, Simona Maceková a Monika Škáchová, ktorých vekový priemer je len šestnásť rokov.

PROGRAM 3. SP LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ
PIATOK 3. JÚLA: dvojkolová kvalifikácia C1M, C1Ž, K1M (9.00), dvojkolová kvalifikácia K1Ž a C2M (16.24)
SOBOTA 4. JÚLA: semifinále C1M, C1Ž a K1M (9.00), finále C1M, C1Ž, K1M (12.33)
NEDEĽA 5. JÚLA: semifinále K1Ž, C2M (9.30), finále K1Ž, C2M (12.03)

SLOVENSKÁ NOMINÁCIA 3. SP LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ
C1M: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš
K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Zárubová
C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik, Juraj Skákala – Matúš Gewissler
K1M: Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar

WEB PODUJATIA

LIVE výsledky

LIVE výsledky pre smarfóny a tablety

SERIÁL SVETOVÉHO POHÁRA ICF 2015

zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

1 Jul 2015Správy