Beňuš zvíťazil parádnou jazdou, Halčin s premiérovým striebrom

2. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA ICF 2015 * KRAKOV, POĽSKO * 26 . – 28. 6. 2015

Krakov logo

Slovenský kanoista Matej Beňuš sa v sobotu stal víťazom C1 mužov na pretekoch 2. kola Svetového pohára vo vodnom slalome v poľskom Krakove. Dvadsaťsedemročný Bratislavčan mal v boji o medaily suverénne najlepší čas a o prvenstvo ho nepripravila ani dvojsekundová penalizácia na bránke číslo sedemnásť.

Beňuš triumfoval o 2,86 sekundy pred Britom Davidom Florenceom, tretí skončil Slovinec Benjamin Savšek. Ani jeden z desiatky finalistov sa nevyhol zaváhaniu pri prejazde niektorou z bránok.

“Bola to parádna jazda. Škoda ťuku, ale vzhľadom na to, že v spodnej časti trate boli nepríjemné vraťáky, je to fajn. Napriek tomu, že kanál v Krakove nemám rád, darí sa mi tu jazdiť výborné výsledky. O to lepšie, lebo sa viem odosobniť. Okrem finálovej mi vyšla aj kvalifikačná jazda, v ktorej som mal najlepší čas, na tretiu priečku ma odsunuli štyri trestné sekundy. Teším sa, že sa mi darí gradovať formu. Pretekom pomohlo, že organizátori zdvihli bránky vyššie. Mohli sme jazdiť dynamickejšie a nemuseli sme dávať toľko pozor,” zhodnotil po súťaži Matej Beňuš.

Matej Beňuš. FOTO IRENA VANISOVA

Matej Beňuš. FOTO IRENA VANISOVA

Alexander Slafkovský mal vo finále smolu. “V druhej bráne som otrhol časť kokpitu, takže jazda bola zlá, preto nakoniec 10. miesto na 2. kole Svetového pohára v Krakove. Gratulácia k víťazstvu Matejovi Beňušovi a striebru Martinovi Halčinovi,” povedal Alexander Slafkovský.

Michal Martikán, ktorý minulotýždňové preteky SP v Prahe vynechal, skončil trinásty.

V K1 mužov obsadil vo finále Martin Halčin druhé miesto. Od pretekov k pretekom stúpa jeho forma a v Krakove prehral len o 12 stotín sekundy s Čechom Vavřincom Hradílkom. Halčin predviedol čistú a dostatočne rýchlu jazdu. V sobotu si už mohol počínať uvoľnene, keďže v piatok si zabezpečil miesto v reprezentácii na septembrové majstrovstvá sveta do Londýna a môže bojovať aj o miestenku na olympijské hry do Ria de Jainero 2016. Spoločne s ním budú v reprezentácii Jakub Grigar a Andrej Málek.

Martin Halčin. FOTO MAREK ZWOLINSKI

Martin Halčin. FOTO MAREK ZWOLINSKI

“Mám za sebou tri vyrovnané jazdy. V tejto finálovej bolo jedno miesto na bránke číslo päť, kde som musel trochu korigovať. Nechal som sa odtlačiť od prekážky a mal som mierne obavy, či to ustojím, ale podarilo sa. V závere mi trochu nevyšla voda, čo ma stálo prvú priečku. Prvá medaila zo sveťáku však pre mňa má obrovskú cenu. V poslednej sezóne som končil tesne na štvrtých alebo prvých nepostupových priečkach, konečne som to prelomil. V kajaku rozhodujú drobnosti, ktoré ťažko dopredu definovať. Najdôležitejšie je zájsť čisto, zvyšok potom musí jednoducho sadnúť. Zopakovať medailu doma v Liptovskom Mikuláši by bolo geniálne, ale treba ísť postupne: zvládnuť prienik do finále a potom mať aj kúsok šťastia,” skonštatoval Martin Halčin.

VÝSLEDKY Z KRAKOVA

Muži: 
C1 – finále: 1. Matej Beňuš (SR) 83,33 (2), 2. David Florence (V. Brit.) 86,19 (2), 3. Benjamin Savšek (Slovin.) 86,22 (2),… 10. Alexander Slafkovský (SR) 139,35 (52), v semifinále: 13. Michal Martikán (SR) – nepostúpil do finále
K1 – finále: 1. Vavřinec Hradílek (ČR) 81,39 (2), 2. Martin Halčin (SR) 81,51 (0), 3. Mathieu Biazizzo (Fr.) 81,85 (2),… Ján Šajbidor a Ľubomír Janček (obaja SR) nepostúpili z kvalifikácie

Ženy: 
C1 – finále: 1. Jessica Foxová (Aus.) 103,19 (6), 2. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 106,38 (4), 3. Viktoria Dobrotvorská (Ukr.) 111,34 (0)

zdroj: SITA + SZKDV

27 Jun 2015Správy