Po vyše 20 rokoch zopakovali zlatý hetrik

MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIOROV A PRETEKÁROV DO 23 ROKOV V KANOISTIKE NA DIVOKEJ VODE * 22. – 26. APRÍLA 2015 * FOZ DO IGUACU, BRAZÍLIA

2015-WCCanoeSlalom_LOGO-FINAL-cor

BRATISLAVA – S mimoriadne cennou bilanciou tri zlaté, jedna strieborná a jedna bronzová medaila sa zo svetového šampionátu juniorov a pretekárov do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu vrátili v utorok domov slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome. O trojnásobný zlatý zásah sa zaslúžili juniori Marko Mirgorodský v C1, Jakub Grigar v K1 a Michaela Haššová v K1 junioriek. Trojica zástupcov KTK Dukla Liptovský Mikuláš tak po viac ako 20 rokoch zopakovala unikátny zlatý hetrik Michala Martikána (C1), Pavla Hrica (K1) a Stanislavy Kováčovej (K1) na MSJ 1994 v americkom Wausau.

11201288_10205753413666996_317315405_o

“Vieme o tom, lebo tréneri nám to ešte v Brazílii pripomenuli,” reagoval už dvojnásobný majster sveta v K1 juniorov Jakub Grigar, ktorý si doteraz na MSJ vybojoval okrem dvoch titulov aj dve bronzové medaily medzi mladými kajakármi.

Grigar_Mirgorodsky

“Tesne predo mnou sa majstrom sveta stal Marko (Mirgorodský, pozn.), ktorý je mojím veľmi dobrým kamarátom. Jeho zlatá medaila ma potešila možno viac ako moja, ktorú som získal o niekoľko minút neskôr. Markov titul ma dobre naštartoval, hoci pôvodne sme si mysleli, že skončil druhý, lebo mal menšie problémy v úplnom závere trate, na devätnástej bránke. Po potvrdení jeho prvenstva sme sa všetci veľmi tešili,” zdôraznil Jakub Grigar, ktorý v sobotňajšom finále dosiahol jednoznačne najlepší čas a druhého v cieli Francúza Mala Quemeneuera predstihol o 2,19 sekundy. O zlato zo svetového šampionátu tejto vekovej kategórie ho nepripravili ani dve trestné sekundy, ktoré dostal od rozhodcov za jeden nedovolený dotyk na pätnástej bránke. “Keďže v minulosti som už bol majstrom sveta, mnoho ľudí odo mňa medailu aj čakalo, čo ma trochu dostalo pod tlak. Preto som veľmi rád, že som teito najvyššie ambície naplnil. Je to krásny zážitok stať sa v takom mladom veku majstrom sveta,” skonštatoval spokojný Jakub Grigar.

Hassova

Kým v jeho v Brazílii verilo, titul majsterky sveta v K1 junioriek, ktorý si vybojovala Michaela Haššová, bol prekvapením aj pre realizačný tím 17-člennej slovenskej juniorskej výpravy na týchto MS. “Minulý rok som mala dosť smoliarsky. Preto som veľmi rada, že sa mi konečne podarilo zvíťaziť v mojom prvom životnom finále, do ktorého som postúpila na takejto významnej súťaži. Som nesmierne šťastná. Teší ma, že ziskom zlatej medaily som zúročila prípravu, ktorú som absolvovala v zahraničí pred týmto šampionátom v Brazílii,” tvrdila pretekárka KTK Dukla Liptovský Mikuláš, na ktorú po úspešnom šampionáte mladých pretekárov v Brazílii čaká seriál nominačných súťaží o miesto v ženskej reprezentácii.
“Pokúsim sa zabojovať o pozíciu tretej lode medzi ženami. Bola by som veľmi rada, keby sa mi to aj podarilo,” zdôraznila Michaela Haššová.

11204683_10205753413626995_1800268122_o

S takým istým programom rátajú v ďalšom priebehu sezóny 2015 aj ďalší slovenskí medailisti z Foz de Iguacu, konkrétne kajakár Andrej Málek, ktorý v kategórii do 23 rokov získal bronz, a tiež dvojica Juraj Skákala s Matúšom Gewisslerom, ktorí v C2 do 23 rokov skončili na 2. mieste. Od titulu majstrov sveta v tejto vekovej kategórii ich delilo iba 19 stotín sekundy.

“Po titule juniorských majstrov sveta je čerstvé druhé miesto náš najväčší športový úspech v kariére. Kým titul medzi juniormi sme vybojovali až ako osemnásťroční, keď sme v vekovej kategórii juniorov končili, striebro sa nám podarilo získať už v druhom roku medzi staršími pretekármi. V kategórii do 23 rokov môžeme súťažiť ešte dva roky,” priblížil brazílsky strieborný úspech Juraj Skákala. Jeho kolega v lodi Matúš Gewissler pripomenul, že nový model kvalifikácie, s ktorým sa pretekári stretli na veľkom podujatí prvýkrát, ich trochu obral o šancu vychutnať si druhú kvalifikačnú jazdu a priamo na trati otestovať svoju výkonnosť. Všetci slovenskí medailisti a finalisti postúpili do semifinále bez dodatočnej druhej kvalifikačnej jazdy, čím potvrdili svoju skvelú formu.

MSJ

“Tri zlaté medaily v individuálnych olympijských kategóriách, to je naozaj úžasný počin. Tieto decká ma nabíjali svojimi jazdami, pri ich sledovaní som mal po toľkých rokoch trénovania znova chuť si sadnúť do kajaku. Vystúpenie našej výpravy na šampionáte hodnotím ako veľmi úspešné. Na druhej strane je pre nás ohromným záväzkom, aby sme sa z týchto talentovaných pretekárov pokúsili vychovať olympionikov ako Martikán, Kaliská či bratia Hochschornerovci,” konštatoval spokojný tréner mládeže Peter Cibák mladší.

Mladí Slováci s bilanciou 3 – 1 – 1 sa v Brazílii dostali na čelo hodnotenia všetkých účastníkov svetového šampionátu v individuálnych súťažiach. Slovenský vodný slalom po skvelej generácii Martikána a spol., ktorá sa pomaly chystá na odchod z veľkých svetových podujatí, má opäť veľmi talentovanú a perspektívnu reprezentáciu. V nej sa trénerských povinností veľmi úspešne zhostili niekdajší elitní pretekári ako Peter Cibák, ml., Tomáš Mráz, Juraj Ontko, Pavel Ostrovský a Miroslav Stanovský. Práve ich súčasní zverenci by mali Slovensko reprezentovať v ďalšom olympijskom cykle, ktorý by mal vyvrcholiť na OH 2020 v Tokiu.

text SITA +TASR + SZKDV, FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

28 Apr 2015Správy