Slafkovský si vymenil úlohu s hokejovým brankárom Lacom

Čo sa stane, keď si vicemajster sveta v kanoistike na divokej vode z roku 2013 vymení šport s vicemajstrom sveta v ľadovom hokeji 2012? Kanoista Alexander Slafkovský a hokejový brankár Ján Laco si vyskúšali na vlastnej koži, aké to je, keď je voda zrazu v inom skupenstve, než na akú sú dennodenne zvyknutí. Výsledok? Veľký zážitok a úsmevy na tvárach oboch aktérov.

Slafkovský (vľavo) a Laco vo výstroji hokejového brankára. FOTO ARCHÍV (ss)

Slafkovský (vľavo) a Laco vo výstroji hokejového brankára.
FOTO ARCHÍV (ss)

Myšlienka pripomínajúca televíznu šou, pri ktorej si rodiny vymenia manželky, sa zrodila pri júnovom otvorení JL arény – tréningovej hokejovej haly gólmana kazašského tímu Barys Astana v Liptovskom Mikuláši, rodnom meste oboch našich špičkových športovcov.

„S Jankom sa poznáme nejaký ten piatok. Už dlho sme plánovali, že niečo podobné zrealizujeme. Len je to trochu problém, keďže sa nám sezóny prelínajú. Od neho mám vlastne aj svoj hokejový výstroj, v ktorom hrávam v zime hokej v rámci kondičnej prípravy,“ vysvetlil Sašo Slafkovský.

FOTO ARCHÍV (ss)

FOTO ARCHÍV (ss)

Dohoda znela, že obaja si vyskúšajú disciplínu toho druhého. Najskôr sa teda vodák postavil na do hokejovej bránky. „Som hokejový samouk. Jano mi ukázal základné princípy pri presunoch, pohyby, ktorými si môžem uľahčiť robotu. Vlastne som dostal rýchlokurz geniality. Veci, ktoré sa učia detičky ako prvé, keď sa postavia na ľad.“

Potom prišla zložitejšia časť zámeny, keďže Laco doteraz videl kajak len z brehu. „Správal sa presne ako športovec, ktorý nikdy nesedel v lodi. Na konci skonštatoval, že je rád, že robí šport, ktorý robí,“ vtipkoval 31-ročný úradujúci európsky šampión v C1.

FOTO ARCHÍV (ss)

FOTO ARCHÍV (ss)

Kamarátovi dopredu naschvál nepovedal, ako sa v perejách správať. „Na tichej vode to bolo v pohode, ale na divokú by som ho samého nepustil. Asi by nedošiel ani po prvú bránku. V debli ho však hnala dopredu odvaha ničnetušiaceho nadšenca. Prišlo prvých pár vĺn do brucha, zistil, že ani so záklonmi to nie je veľká sranda a keď sme sa nečakane prevrátili…“ nechal nevypovedanú myšlienku s huncútskym žmurknutím večne vysmiaty Sašo.

FOTO ARCHÍV (ss)

FOTO ARCHÍV (ss)

Osem sekúnd sa mu vraj zrazu javilo ako večnosť. „Inštinkt vás nepustí. Človek, ktorý v takej situácii nikdy nebol, sa automaticky začne hrabať za vzduchom. No mne tým vlastne znemožňoval dokončiť eskimáka. Poznáme to z detských čias, keď sme na vode začínali. Čas pod ňou beží inak.“

Na tretíkrát sa deblkanoe s hviezdnou posádkou zdvihlo a vodou ošľahanejší prezradil, aká bola Lacova reakcia. „Vraj sa mu hlavou prehnalo mnoho vecí, cha-cha. Keď sa spamätal zo šoku, celú situáciu sme si zopakovali. No s tým, že som mu vysvetlil, čo má robiť. Dali sme si normálneho eskimáka a zrazu sa mu vrátila krv do tváre.“

FOTO ARCHÍV (ss)

FOTO ARCHÍV (ss)

Poučenie? „Keby sme nabudúce vymysleli niečo podobné, určite nemôžem do lode zobrať kulturistu. Do sto kíl je eskimák v pohode, to mám odskúšané,“ dodal Alexander Slafkovský.

RELY BY SI ODŠOFÉROVAL

Vodný slalomár Alexander Slafkovský je známy milovník adrenalínu. Neváhal by si preto vyskúšať akýkoľvek šport. „Pokojne aj pretekára rely. On by sedel na mieste spolujazdca a ja by som si to odšoféroval,“ zachichotal sa víťaz vodnoslalomárskeho seriálu Svetového pohára 2012.

LUCIA JEŽÍKOVÁ

14 Jul 2014Správy