Majstrovstvá Európy 2016 budú v Liptovskom Mikuláši

Európska kanoistická asociácia pridelila právo usporiadať Majstrovstvá Európy vo vodnom slalome 2016 do Liptovského Mikuláša.

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka bude v roku 2016 po druhý raz hostiť elitu starého kontinentu. Na víkendovom XI. kongrese kanoistickej asociácie (ECA) v chorvátskom Záhrebe dostal dôveru delegátov a tí mu prisúdili organizáciu európskeho šampionátu. V centre Liptova sa konali ME už v roku 2007, tí najlepší sa tu teda zídu opäť po deviatich rokoch.

Rok 2016 je olympijským, majstrovstvá Európy budú teda aj poslednou šancou získať miestenku do brazílskeho Ria de Janeiro. Zároveň to budú po OH druhé najvýznamnejšie vodnoslalomárske preteky roka, pretože v olympijských rokoch sa nekonajú majstrovstvá sveta. No a treba pripomenúť, že pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi môže jednu krajinu v každej kategórii reprezentovať iba jeden pretekár, na ME až traja. Športová úroveň bude teda azda ešte vyššia ako na OH.

“Samozrejme, že nás rozhodnutie ECA teší. Kandidovali sme na tento termín práve preto, že tam ešte bude šanca na olympijskú nomináciu. Ak by sme ešte nemali miestenky do Ria vo všetkých kategóriách, budú mať naši reprezentanti výhodu domáceho prostredia. Optimálny pre nás je aj termín. V olympijských rokoch bývajú majstrovstvá Európy už v máji, keď je vo Váhu najvyšší prietok vody,” zareagoval prezident Slovenskej kanoistickej asociácie (SKA) Ivan Cibák.

Areál v Liptovskom Mikuláši uviedli do prevádzky v roku 1978. Autorom projektu bol Ondrej Cibák, otec súčasného predsedu SKA Ivana Cibáka. Bol to v čase svojho vzniku druhý umelý vodnoslalomársky kanál na svete. V týchto dňoch tam finišujú s výstavbou novej multifunkčnej budovy, v ktorej budú kancelárie, šatne, ale aj tribúna pre približne 1500 divákov. “V apríli sa chceme sťahovať. Prvá časť budovy je hotová. Zdá sa, že stavbári dodržia termín dokončenia celej stavby, ktorý je stanovený na 31. mája,” pridal aktuálnu informáciu prvý muž slovenskej kanoistiky.

Celý areál je situovaný na ľavom brehu rieky Váh a napájaný vodou, ktorú odrazili do prítokového kanála z jej koryta. Má dve trate. Jednoduchšiu s menom Váh a s náročnosťou WW II – WW III pre výkonnostne slabších pretekárov a začiatočníkov s dĺžkou 450 m, a Oravu, ktorá je síce o 100 m kratšia, ale s prudším spádom. Obe sa v dolnej časti zlievajú do spoločného koryta. Celkové prevýšenie je 7,5 m, hĺbka vody dosahuje 0,5 – 1,5 m.

SITA

26 Mar 2013Správy