Úrodná sezóna svetových pohárov


V tohtoročnej sezóne sa preteky svetového pohára konali na troch miestach. Prvé kolo bolo 18.-20. júna v Prahe, druhé 26.-27. júna v La Seu d’Urgell v Španielsku a tretie v nemeckom Augsburgu. A keďže svetový pohár v Augsburgu bol posledný v poradí a zároveň bol finálovým kolom, už poznáme celkových víťazov Svetového pohára 2010.

Slovensko získalo z piatich disciplín 3 prvenstvá a to v kategóriách C2 muži, K1 ženy a C1 muži.

Kategóriu C2 muži tak ako minulý rok vyhrali bratranci Peter a Ladislav Škantárovci, druhý skončili bratia Peter a Pavol Hochschornerovci a tretí Čínania Minghai Hu a Junrong Shu.


Kategóriu K1 ženy vyhrala Slovenka Jana Dukátová, ktorá zároveň skončila tretia v kategórii C1 ženy.Ako prvému pretekárovi v histórii sa jej podarilo skončiť na stupienkoch v dvoch rôznych kategóriách. Druhá skončila Corinna Kuhnle z Rakúska a tretia opäť naša pretekárka Elena Kaliská.


Tretia kategória, v ktorej sme získali prvenstvo bola C1 muži.V nej vyhral Matej Beňuš, hneď za ním Alexander Slafkovský. Tretí skončil Stanislav Ježek z Českej republiky.


Aj nová kategória C1 ženy má svoju víťazku, Nanqin Cen z Číny. Druhá skončila Leanne Guinea z Austrálie a tretia naša Jana Dukátová. Tu je Jankine hodnotenie: “Som šťastná. Bolo to veľmi náročné. V kajaku som pred posledným kolom Svetového pohára bola druhá za Rakúšankou Kuhnle, takže ak som chcela zvíťaziť, musela som ju poraziť. Nebola však jedinou súperkou, veď na prvenstvo si brúsili zuby aj Elena Kaliská a Violetta Oblinger-Peters (medailistky z OH 2008).

Tento ročník Svetových pohárov bol náročnejší ako predošlé, pretože Nemecko mohlo nasadiť do pretekov až 5 lodí a Veľká Británia spolu zo Slovenskom po 4 lode. Na štarte sa tak objavilo viac kvalitných lodí ako v predošlých ročníkoch. Štartovať v dvoch disciplínach bolo pre mňa testom, či sa to dá zvládnuť. Žiadna zo žien to predtým neskúšala, takže sme s trénerom nevedeli do čoho ideme. Teraz viem, že pokiaľ organizátor nerozdelí tieto dve disciplíny do dvoch dní budem v budúcnosti veľmi zvažovať štart v oboch kategóriach. Veľkú rolu v úspechu v tohtoročnom Svetovom pohári zohralo správne načasovanie tréningov oboch disciplín, stratégia počas pretekov a samozrejme reprezentační fyzioterapeuti Zdenek Ďuriš a Pavol Belička, ktorí ma udržiavali počas týchto týždňov v dobrom fyzickom stave.”


Jediná kategória, v ktorej sme nedosiahli žiadne pódiové umiestnenie bola K1 
muži, kde v silnej konkurencii vyhral Daniele Molmenti z Talianska, druhý skončil Mike Kurt zo Švajčiarska a tretí Čech Vávra Hradílek.


Počas všetkých kôl Svetového pohára naši pretekári podávali výborné výsledky od kvalifikácie až po finále.

V Prahe sa všetky lode v kategórii C1 muži dostali do finále. Najlepšie skončil 
Alexander Slafkovský, na 3. mieste, Michal Martikán skončil 8. a Matej Beňuš 9.

V kategórii C1 ženy sa najviac zadarilo Kataríne Macovej, ktorá získala bronzovú medailu a Jana Dukátová skončila 5.

V kategórií C2 Peter a Pavol Hochschornerovci získali striebornú medailu, 
Ladislav a Peter Škantárovci skončili 7., Tomáš Kučera a Ján Bátik 18. a 
Miroslav Danko a Miroslav Matejka 27.

V kategórií K1 ženy skončila Dana Beňušová 7., Jana Dukátová 9., Elena Kaliská 15. a Gabriela Stacherová 39.

V kategórií K1 muži najlepšie skončil Ján Šajbidor na 11. mieste, Kamil Kaniščák na 31. a Tomáš Mráz na 52.


V španielskom La Seu d’Urgell sme opäť dosiahli medailové umiestnenia.

V kategórií C1 muži Matej Beňuš skončil 4., Sašo Slafkovský 5. a Karol Rozmuš 37.

V kategórií K1 muži Ján Šajbidor opäť skončil na 11. mieste, Tomáš Mráz skončil 37. a Kamil Kaniščák 47.

V kategórií C1 ženy Jana Dukátová získala striebornú medailu a Katarína Macová skončila 5.

V kategórií C2 muži sa podarilo Ladislavovi a Petrovi Škantárovcom získať zlato,Tomáš Kučera a Ján Bátik skončili 5. a Peter a Pavol Hochschornerovci 7.

V kategórií K1 ženy Elena Kaliská získala striebornú medailu, Jana Dukátová 
skončila 4., Dana Beňušová 9. a Gabriela Stacherová 15.


V nemeckom Augsburgu sme síce získali najmenej medailí, ale tešili sme sa z 
celkových triumfov.

V kategórii C2 muži skončili naše lode na 4. mieste bratranci Škantárovci, Peter a Pavol Hochschornerovci 11., Tomáš Kučera a Ján Bátik 20. a Miroslav Danko s Miroslavom Matejkom 30.

V kategórii C1 ženy Jana Dukátová skončila 5. a Katarína Macová 7.

V kategórii K1 muži sa najviac darilo Kamilovi Kaniščákovi, ktorý skončil na výbornom 11.mieste, Tomáš Mráz 29. a Ján Šajbidor 36.

V kategórii K1 ženy Jana Dukátová získala striebro, Gabriela Stacherová skončila 7., Elena Kaliská 17. a Dana Beňušová 27.

V poslednej kategórii C1 muži skončil Sašo Slafkovský 4., Matej Beňuš 8. a 
Michal Martikán 9.


Budúci rok je naplánované rozšírenie série až na 5 kôl svetového pohára, ktoré sa uskutočnia v L’Argentiere la Besse, v Augsburgu, Tacene a finále v Prahe. Prvý SP sa mal konať v Aténach, ale bol zrušený a čaká sa na určenie nového miesta.

6 Jul 2010Správy