Vodácky komplex na Hornáde

Vodácky komplex na hornáde je projekt Združenia vodáckych klubov Košíc (o.z.), ktorého cieľom je výstavba a prevádzka vodáckeho športového a rekreačného areálu na území Košíc.

Plánovaný areál je situovaný v severnej časti mesta medzi ťahanovskou haťou a mostom na Rampovej ulici, nadväzuje na rekreačnú zónu Anička. Jeho realizácia pozostáva z troch etáp: tréningového vodno-slalomového kanála (I. etapa – vypracovaná PD a vydané stavebné povolenie), z trate pre vodný slalom, rafty a rekreantov doplnenej o „playspot“ pre rodeo na divokej vode (II. etapa – PD v procese zhotovenia) a z multifunkčného biokoridora so slalomovou traťou (III. etapa – nadväzuje na projekt Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. „Ochrana Košíc – rekonštrukcia pravobrežnej hrádze“, v súčasnosti pozastavený).

Využiteľná dĺžka slalomovej trate je cca 350m, viacúčelová tribúna je využiteľná i na spoločensko kultúrne využitie, upravené okolie brehu bude vhodné na rekreačno-oddychovú činnosť.
Predpokladané náklady na prvé dve etapy sú cca 4 milióny eur.
Súčasťou areálu bude kultúrno-spoločenská budova, na ktorú má projekt mestská časť Džungla.
Komplex má začleniť v súčasnosti industriálnu časť Hornádu v meste do života mesta, vytvoriť príjemné prostredie pre tréning kanoistiky a pre širokú verejnosť ako rekreačnú zónu, kde sa vytvorí priestor pre rozvoj kanoistiky, ako olympijského športu, na vrcholovej i rekreačnej úrovni a využitie potenciálu rieky Hornád v tomto úseku pre športové a rekreačné účely.

Projekt bol začlenený do programu Košice – európske hlavné mesto kultúry ako jedna z jeho súčastí doplňujúc komplexnosť a široký záber tohto programu najmä vďaka revitalizácii Hornádu a vytvoreniu športovo-rekreačnej zóny.

8 Apr 2010Správy